hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uključite se u javno savjetovanje o Planu smanjenja nastanka otpada od hrane

Novo hrana za webjjjj

Zelena akcija vas poziva da se uključite u javno savjetovanje o prijedlogu Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2023.-2028., koje je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede i traje do 19.11.2022.

Otpad od hrane veliki je društveni i okolišni problem u RH. Procjena je da se godišnje baci skoro 400.000 tona hrane. Sada je prilika da izvršimo pritisak na Ministarstvo da se napokon ambicioznije uhvati u koštac s tim problemom!

Do 19.11.2022. se uključite u javnu raspravu o prijedlogu Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2023.-2028. Zahtijevajte da se propišu viši ciljevi smanjenja i puno kvalitetnije mjere, kako bi se drastično smanjila količina hrane koja postaje otpad. 

Iako sam dokument ima dobrih stvari koje su u funkciji rješavanja problema bacanja hrane i povećanja doniranja, poput banke hrane kao dobrotvorne organizacije koja će olakšati distribuciju viškova hrane, smatramo važnim skrenuti pozornost na neke stvari koje smatramo da bi trebale biti unaprijeđene u finalnoj verziji dokumenta:

Cilj smanjenja otpada od hrane do 2028 trebao bi biti ambiciozniji i umjesto predloženih 30%, iznositi barem 45-50%, za što su se odredile i neke druge zemlje članice EU (a to je i jedan od ciljeva Održivog razvoja UN-a iz 2015., SDG 12.3.), kako bi se zaista potaknula provedba potrebnih mjera na svim razinama. 

- S obzirom da regulacija banaka hrane ide na regionalnu razinu, potrebno je tu odluku detaljno elaborirati, budući da su u obzir dolazili i drugi modaliteti funkcioniranja. Također, bilo bi dobro propisati i osigurati financije za osnivanje lokalnih podružnica koje su dobro opremljene skladištima, zamrzivačima, prijevoznim sredstvima i ostalom potrebnom opremom za skladištenje i distribuciju hrane, a kako bi sam sustav bio što pristupačniji potencijalnim donatorima hrane.

- Potrebno je otvoriti natječaje za udruge civilnog društva koje bi participirale u radu banke hrane svojim iskustvom u suradnji sa građanima. Važan element je i civilni nadzor nad radom banke hrane pošto je riječ o širokom javnom i društvenom interesu. Stoga je zainteresirane organizacije civilnog društva potrebno uključiti u Savjet za praćenje i unaprjeđenje sustava sustava banki hrane u RH. Također, udruge civilnog društva potrebno je uključiti u projekte edukacije i podizanja svijesti o problemima bacanja hrane i rješenjima za smanjenje nastanka otpada od hrane.

- Potrebno je omogućiti zainteresiranim organizacijama civilnog društva da se uključe u rad Savjeta za unaprjeđenje sustava doniranja hrane. U tu svrhu potrebno je barem 1x godišnje napraviti otvoreni poziv za zainteresirane organizacije civilnog društva. 

- Osim fokusa na doniranje, u prijedlogu Plana je potrebno povećati mjere i financijska sredstva za racionalniju  proizvodnju, nabavu, prodaju, pripremu  i konzumaciju hrane, kako bi se maksimalno utjecalo na sprječavanje nastanka viškova hrane, a ne samo na njihovo doniranje i zbrinjavanje. 

Zelena akcija je zajedno s udrugom CEKADE i dva fakulteta iz Rijeke  u 2018. i 2019. provodila projekt Hrana i zajednica, u sklopu kojeg je razmatrano niz modela unaprjeđenja sustava smanjenja nastanka otpada od hrane, a koji se mogu pronaći na stranici: https://doniranjehrane.org/hr/novosti. Također, Zelena akcija je članica mreže Zero Waste Europe koja se bavi  temom smanjenja bacanja hrane na više razina pa su njihovi resursi također dostupni za unaprjeđenje sustava u RH.

Zelena akcija blisko surađuje i sa udrugom CEPOH - Centar za prevenciju otpada od hrane, koja se intenzivno bavi temama vezanim za prevenciju nastanka otpada od hrane, stoga za daljnje unaprjeđenje sustava svakako preporučamo suradnju s CEPOH-om.

Za inspiraciju prilažemo i knjižicu s preporukama i receptima koju je izradila Zelena Istra.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.