hr en
 • promijeni kontrast
 • promijeni pismo

Uključite se u “Hrvatski tjedan održive mode”

Htom za

Zelena akcija i druge okolišne organizacije od Zagreba do Splita pozivaju vas da se pridružite “Hrvatskom tjednu održive mode” koji će održati od 21. do 27. studenog na različitim lokacijama diljem Hrvatske.

Povod organizaciji ovog anti-konzumerističkog modnog tjedna jest problem prekomjerne potrošnje tekstila i mahnita kupovina za vrijeme tzv. “Crnog petka” kojeg se ovim događajem želi rebrendirati u “Zeleni petak”.

“Hrvatski tjedan održive mode” (Croatian Sustainable Fashion Week) ima za cilj promovirati koncept održive i cirkularne mode te aktivnog suprotstavljanja konzumerizmu i golemoj količini otpada koju konzumerističke prakse stvaraju. U ovom je tjednu zadatak udruga osnažiti građane i građanke za izgradnju održivijeg odnosa s modom i smanjenje nastanka tekstilnog otpada. 

Glavna aktivnost “Hrvatskog tjedna održive mode” su zabave razmjene odjeće koje će se odvijati na raznim lokacijama u Zagrebu, Karlovcu, Puli i Splitu. U Zagrebu će se tulumi razmjene održati na pet lokacija (Centar, Kvatrić, Dubrava, Utrina i Vrbani) u različitim terminima tijekom tjedna.

U Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb), zabavi razmjene odjeće, poznatom “Swap party-u”, možete se pridružiti u petak, 25. studenog, od 17 do 19 sati.

Zabave razmjene su događaji na kojima se ljudi okupljaju kako bi međusobno razmijenili odjeću, obuću ili modne dodatke i na taj se način riješili stvari koje više ne trebaju, a istovremeno nabavili stvari koje su im stvarno potrebne. Ovom praksom, udruge žele redefinirati modu, razotkriti štetne modne prakse te promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture razmjene i ponovne uporabe.

Uz zabave odjeće, u Zagrebu će se održati i dvije radionice pokrpavanja tekstila, “Krpaonice” u organizaciji Istraživačkog centra mladih na kojima možete naučiti kako zašiti gumb na ruke ili s mašinom, o pokretu “visible mending” te o tome što je i kako se radi sashiko.

“Hrvatski tjedan održive mode” organiziraju Zelena akcija, Udruga Vestigium, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga Krugovi, Udruga Zelena Istra, Udruga Sunce - Split i Udruga Eko Pan u sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada.

PROGRAM

Zabave razmjene
 • Split - 19.11. od 10.00 do 13.00 / na platou ispred Doma mladih (u organizaciji udruge Sunce - Split) / Facebook događaj
 • Pula - 22.11.2022. od 17.00 do 19.30 / Društveni centar Rojc (u prostoru Radione Re-Geppetto, u organizaciji udruge Zelena Istra) / Facebook događaj
 • Karlovac - 25.11. od 18.00 do 21.00 / Eko Pan, Radićeva 12 (u organizaciji udruge Eko Pan) / Facebook događaj
 • Zagreb Centar - 25.11. od 17.00 do 19.00 / Zelena akcija, Frankopanska 1 (u organizaciji Zelene akcije) / Facebook događaj
 • Zagreb Utrina - 25.11. od 18.00 do 20.00 / MO Utrina (u organizaciji udruge Krugovi) / Facebook događaj
 • Zagreb Vrbani - 26.11. od 10.00 do 12.00 / Udruga Vestigium, Rudeška ceta 142 (u organizaciji udruge Vestigium)
 • Zagreb Kvatrić - 26.11. od 11.30 do 13.30 / MO Pavao Šubić, Pavla Šubića 40 (u organizaciji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu) / Facebook događaj
 • Zagreb Dubrava - 26.11. od 17.00 do 19.00 / MO Dubrava Središte, Međugorska ulica 55 (u organizaciji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu) / Facebook događaj

Radionice
 • Zagreb - 26.11. u 17.00 Krpaonica 1: Gumbi i zakrpe / Institut za fiziku, Bijenička cesta 46 (u organizaciji Istraživačkog centra mladih)
 • Zagreb - 27.11. u 17.00 Krpaonica 2: Sashiko / Institut za fiziku, Bijenička cesta 46 (u organizaciji Istraživačkog centra mladih)

Kako će to izgledati?

 • Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana).
 • Dođete u Zelenu akciju i donesete nam stvari. Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto.
 • Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.
 • Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. Također, zasad ne primamo dječju odjeću i obuću.

7 razloga zašto otići na Swap party!

 1. Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
 2. Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
 3. Više od polovice tekstila izrađeno je od fosilnih goriva, odnosno poliestera.
 4. Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
 5. Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
 6. Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
 7. Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma! Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

 

Ova se aktivnost odvija u sklopu projekta 'Communities go circular', kojeg financira EU u sklopu programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV). Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom EU. Također, aktivnost je dio kampanje #WeChooseReuse koju predvodi pokret Break Free From Plastic, a u RH koordinira Zelena akcija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.