hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Udruge tužile Europsku komisiju zbog podrške za 30 plinskih projekata

Key visual 1b   big oil v1   800x600 notext

Europske okolišne organizacije Friends of the Earth Europe, ClientEarth, Food & Water Action Europe i CEE Bankwatch Network prošlog su tjedna pokrenule pravni postupak za okončanje potpore Europske unije za 30 predloženih plinskih projekata.

Naglasile su kako je Europska komisija ovim projektima, koji su štetni za klimu, dala VIP odnosno povlašteni status, u suprotnosti sa svojim zakonskim obvezama.

Svake druge godine Europske komisija sastavlja popis prioritetnih energetskih infrastrukturnih projekata (tzv. PCI popis) koji se smatraju korisnima za cijelu EU. Infrastruktura na popisu “Projekata od zajedničkog interesa” dobiva brze dozvole i ispunjava uvjete za EU fondove.

Milijarde eura sigurno će biti potrošene na 30 velikih plinskih infrastrukturnih projekata poput plinovoda EastMed – plinovod od 7 milijardi eura i 1.900 km koji će povezivati ​​morska plinska polja istočnog Mediterana od Izraela i Cipra do Italije preko Grčke.

Organizacije su uspjele pokrenuti pravni postupak putem zahtjeva za internu reviziju – mehanizam koji je sada otvoren za korištenje od strane nevladinih organizacija i javnosti nakon velike reforme zakona EU o pristupu pravosuđu prošle godine.

Ove četiri organizacije traže od Europske komisije da preispita odluku kojom je odobren PCI popis i prioritetni status 30 predloženih plinskih projekata. Ako Komisija odbije izmijeniti svoju odluku, organizacije će moći zatražiti odluku Europskog suda pravde.

Europska komisija sada ima do 22 tjedna za odgovor. Krajnji rezultat bi mogla biti presuda koja pojašnjava na koji način bi EU trebala uzeti u obzir klimatske utjecaje plinske infrastrukture.

Saznajte više na poveznici.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.