hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Trening “Kotačić promjene: Uspostavi svoju lokalnu grupu!”

SYSTEM:RESET je projekt koji Zelena akcija provodi s partnerima iz mreže Friends of the Earth Europe. Projekt se provodi u Irskoj, Malti, Danskoj, Estoniji, Sjevernoj Makedoniji, Cipru, Španjolskoj i Austriji. Cilj je osnaživanje 3300 mladih, od kojih 500 dolazi iz podzastupljenih društvenih skupina, kako bi kreirali zajedničku viziju te zajedno planirali aktivnosti koje će potaknuti mlade na akciju te sudjelovanje u procesima donošenja odluka na nacionalnoj i europskoj razini.

Prva projektna aktivnost Zelene akcije, koju je provela Aktivistička grupa, bila je organizacija treninga za mlade “Kotačić promjene - Uspostavi svoju lokalnu grupu!”. Ciljanu skupinu treninga činili su mladi iz podzastupljenih društvenih skupina poput nezaposlenih, mladih bez pristupa visokom obrazovanju, mladih žena iz ruralnih sredina, LGBTIQ+ zajednice te pripadnika_ca nacionalnih i vjerskih manjina. U dva dana bavili smo se našim vrijednostima kao preduvjetom za izgradnju grupa koje dijele zajedničku viziju budućnosti. Također smo smišljali aktivnosti koje će u narednom razdoblju provoditi sudionici i sudionice treninga zajedno sa svojim novoosnovanim lokalnim grupama mladih.

U nastavku pročitajte osvrt na trening kojeg je napisala jedna od polaznica, Paula Puljizević.

Već neko vrijeme razmišljam o problemima svoje životne sredine - malenog otočića Koločepa. Koločep je najjužniji naseljeni otok, jedan od elafitskih otoka i definitivno mjesto gdje se možete odmoriti bez buke automobila! No nažalost, nije tako bajno. Nemar stanovnika doveo je bioraznolikost na otoku u kriznu situaciju. Stoga sam odlučila prijaviti se na trening “Kotačić promjene” koji je organizirala Zelena akcija (ZA) u Zagrebu.

Povodom projekta za mlade Europske unije, okupili su se pametni i ambiciozni pojedinci iz raznih dijelova Hrvatske. Bilo mi je posebno zadovoljstvo upoznati sve te divne ljude. Dva dana zajedničkog druženja bila su prožeta različitošću svih nas.

Trening je započeo u subotu ujutro. Organizatorice treninga, Dora, Sara i Ana, stvorile su ugodnu atmosferu i poželjele svima dobrodošlicu, ne izostavljajući ni jedan detalj. Nakon igre upoznavanja, trening je mogao početi! Prvi dan učili smo što je grupa, koje vrste grupa postoje, kako ju stvoriti, kako ju održati i više. Svidjelo mi se što je učenje bilo interaktivno. Kroz razne grupne igre, učili smo na primjeru. To nam je omogućilo da s razumijevanjem naučimo sve vezano uz grupu i naš položaj u grupi. Svaku lekciju popratila bi kratka stanka za kavu ili čaj te vježbe za podizanje energije koje su nam dizale i razinu koncentracije. Zahvalna što sam puno naučila o sebi, koju poziciju zauzimam u grupi te kako to primijeniti u praksi te jedva čekam započeti primjenjivati stečena znanja kod kuće. Vrlo kreativan dan baš po mojoj mjeri!

Za razliku od prvog, drugi dan smo napregnuli moždane vijuge i zagrijali stolicu. Pisali smo konkretan projekt i predstavljali ga grupi. No, ništa bez igri podizanja energije i međusobne aktivnosti! Nove ideje su se stvarale kada smo si međusobno sugerirali što napraviti kako bi postigli cilj. Zahvalna sam cijeloj grupi na korisnim savjetima koje ću iskoristiti u svom projektu. Više glava misli bolje!

A što bi to sve bilo bez dobre veganske klope! Organizatorice su nam osigurale ukusan ručak i večeru oba dana.

Stvorili smo malu zajednicu kroz koju smo smišljali svoje projekte na kreativan način. Program je osmišljen tako da kroz ovaj mali krug zajedništva naučimo kako stvoriti isti u svojim životnim zajednicama. Krug u kojem smo svi jednaki i međusobno se poštujemo.

I za kraj, no svakako ne kraj suradnje, ono čemu se posebno radujem, dobili smo dugoročno mentorstvo od strane naših organizatorica! Neizmjerno hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u treningu. Jako sam sretna što sam dio ovog pokreta. Radujem se daljnjoj suradnji!

Više fotografija s treninga pronađite OVDJE.

Ova aktivnost održava se u sklopu projekta ICEY-GND, kojeg Zelena akcija provodi s mrežom Young Friends of the Earth Europe, čiji je cilj podržati mlade u aktiviranju lokalne zajednice. Aktivnost je sufinancirana sredstvima programa Europske Unije Erasmus +.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.