hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Sutra je tvoje - udružimo se

Web fotka

Desetak organizacija civilnog društva pokrenulo je kampanju naziva “Sutra je tvoje - udružimo se” čiji je cilj pokazati kako su udruge važne za razvoj lokalne zajednice i poboljšanje života u našem društvu.

Kampanja je primarno namijenjena mladima s ciljem podizanja svijesti o udrugama, što one rade te zašto su i kako korisne za njih i društvo općenito. Pogledajte promotivni video kampanje OVDJE.

ZAŠTO SU UDRUGE VAŽNE?

Civilno društvo, u najširem smislu, predstavlja građane i građanke koji_e se organiziraju kako bi ukazali_e na neki problem ili na neku potrebu u zajednici te ih riješili. Građani se mogu udružiti i osnovati udrugu. Mogu djelovati i neformalno, kao pojedinci i pojedinke organizirani_e oko građanske inicijative. 

Ono po čemu je civilno društvo karakteristično jesu vrijednosti i načela na kojima se temelji – dobrovoljnost, sloboda udruživanja, solidarnost, dobrotvornost, transparentnost, demokracija, poštivanje ljudskih prava i tolerancija.

Razne oblike udruživanja u sklopu civilnog društva zovemo organizacijama civilnoga društva. Udruge su najbrojniji oblik organizacija civilnoga društva.

Udruge su svaki oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja više fizičkih i pravnih osoba. Te se osobe udružuju u udruge radi zaštite nekih zajedničkih vrijednosti, interesa i ciljeva, odnosno radi zaštite ljudskih prava i sloboda.

Bez udruga i građanskih inicijativa, nemoguće je imati kvalitetnu demokraciju. Nezavisni mediji i osnažene organizacije civilnog društva su tzv. psi čuvari demokracije i korektiv vlasti. Zato je važno transparentno, po jasnim kriterijima, podržati njihov rad jer rade za javni interes, dobrobit društva i sve ljude koji žive u ovoj zemlji.

KAKO SE UKLJUČITI?

Cilj kampanje je ne samo pokazati što organizacije civilnog društva rade, već i kako se mladi u svojoj sredini mogu uključiti u rad udruge ili inicijative koja ih zanima. Ujedno, želimo pokazati kako mladi već doprinose njihovom radu, a time i pozitivnim promjenama u društvu. 

___

Kampanju “SutraJeTvoje - udružimo se” provode udruge: Centar za mirovne studije, Gong, Institut za političku ekologiju, Klubtura, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez za autizam Hrvatske i Zelena akcija. Ovu kampanju financijski je podržao Civitates. Sadržaj kampanje isključiva je odgovornost njegovih autora i ne odražava nužno stavove donatora.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.