hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Suradničko vijeće značajnog krajobraza Gajna održalo 2. sastanak

S1570082

U ponedjeljak, 15. veljače 2016., u prostorijama Općine Oprisavci održan je 2. sastanak Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna, osnovanog u srpnju 2015. godine u sklopu projekta ‘Sava kultura NATURA’. Uz Javnu ustanovu, koja je osnivač Suradničkog vijeća, suosnivača Brodsko ekološko društvo - BED i Pašnjačku zajednicu, koja okuplja stočare i poljoprivrednike iz općine Oprisavci, Suradničko vijeće u svoj rad uključuje predstavnike regionalne i lokalne samouprave, različitih institucija te civilnog društva.

Kao članovi u radu Suradničkog vijeća sudjeluju predstavnici Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije, Općine Oprisavci, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatskih šuma – Uprava šuma Nova Gradiška i Šumarija Trnjani, Veleučilišta u Slavonskom Brodu, LAG-a Slavonska ravnica, Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Slavonski Brod, Društva agronoma Slavonski Brod, Turističke zajednice grada Slavonskog Broda, OŠ Stjepan Radić Oprisavci, Udruge žena Smiljak, ŠRU Mrist Oprisavci, LU Posavina Svilaj i DVD-a Oprisavci.

Drugoj sjednici Suradničkog vijeća odazvali su gotovo svi članovi, a upisano je i troje novih članova. Na sjednici su sudjelovali i predstavnici Policijske postaje Vrpolje te Hrvatskih voda VGI Brodska Posavina. Teme sjednice su bile mogućnost ostvarivanja potpora za poljoprivrednike u sklopu programa Ruralnog razvoja, planirani radovi i aktivnosti na Gajni, mogućnost sudjelovanja članova na eko sajmu u Zagrebu 04. ožujka 2016. te tekuća pitanja i problemi s kojima se susreću korisnici pašnjaka značajnog krajobraza Gajna.

Tek nekoliko zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj ima osnovana suradnička vijeća. Rad takvih tijela nije zakonom propisan, ali spremnost članova na sudjelovanje i želja Javne ustanove za uključivanjem svih korisnika zaštićenog pašnjaka u učinkovitije upravljanje, omogućili su da Suradničko vijeće zaživi i neovisno o projektu u sklopu kojeg je osnovano.  Suradničko vijeće kao participativno i savjetodavno tijelo, uz zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti Gajne, treba omogućiti i očuvanje tradicijskih i drugih održivih gospodarskih i rekreativnih aktivnosti. Ono služi kao platforma za komunikaciju pravnih i fizičkih osoba koji su na različite načine vezani uz zaštićeno područje.

Suradničko vijeće značajnog krajobraza Gajna osnovano je u srpnju 2015. godine u sklopu projekta ‘Sava kultura NATURA’. Osnivač mu je Javna ustanova Natura Slavonica, a u sam proces osnivanja i rad Suradničkog vijeća aktivno se uključilo Brodsko ekološko društvo - BED i Pašnjačka zajednica Braniteljska zadruga EkoGajna.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.