hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Svjetski je dan voda - osvijestimo važnost njihova očuvanja

Vele%c5%a0evec %c5%a0afarek

Povodom Svjetskog dana voda koji se od 1993. obilježava na datum 22. ožujka, Zelena akcija i partneri iz projekta Sava kultura-NATURA žele ukazati na veliku važnost voda i podršku održivim praksama za očuvanje vodnih područja.

Generalna skupština UN-a je 22. ožujka 1993. godine proglasila Svjetskim danom voda te se od tada svake godine na isti dan diljem svijeta posebno skreće pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Uz dizanje svijesti o vrijednosti i potrebi očuvanja voda svake se godine taj dan posvećuje i posebno odabranoj temi koja odražava trenutno najaktualnije izazove na tom polju. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je 'Voda i poslovi'.

Zelena akcija i partneri prošlog su tjedna završili sa provođenjem projekta SAVA kultura-Natura koji je koji je između ostalog podizao svijest javnosti o vrijednostima poplavnog područja rijeke Save, na što želimo ukazati pažnju i danas povodom Svjetskog dana voda.

Poplavno područje rijeke Save dobar je primjer suživota čovjeka i prirode jer su na tom prostoru plavljenjem rijeke Save nastali pašnjaci koji su specifični ekosustavi s raznolikim vrijednim vrstama i staništima, a istovremeno su ljudi razvili održive prakse poput ekstenzivnog uzgoja stoke čija ispaša na poplavnim pašnjacima osigurava opstanak bioraznolikosti. Takav suživot ključan je za očuvanje vrijednosti ne samo rijeke Save, već i ostalih rijeka kojima stalno prijete opasnosti poput gradnje obaloutvrda, vađenja sedimenta iz korita, regulacije toka, izgradnje hidroelektrana i brojnih drugih.

Radi očuvanja bioraznolikosti i razvoja održivih praksi projekt Sava kultura-Natura zalaže se da pašnjaci u poplavnim područjima rijeka ostanu prvenstveno na korištenje lokalnom stanovništvu i ekstenzivnom načinu ispaše stoke koja je prilagođena uvjetima života u poplavnim pašnjacima i močvarnim staništima koje su prirodne retencije. Stoga su kroz ovaj projekt formirana i suradnička vijeća koja će doprinijeti aktivnom sudjelovanju zajednice u njihovu očuvanju. Upravo su prirodne retencije dokaz da prirodne, očuvane rijeke i njihove poplave nisu štetne, nego da predstavljaju izuzetnu prirodnu baštinu. Retencije su mjesta koja primajući višak vode u poplavama smanjuju rizike i štete od poplava do kojih može doći nizvodno, posebice u gradovima. Zato se zalažemo za očuvanje takvih praksi i predjela koji pružaju mnoge ekološke i ekonomske usluge ostatku stanovništva.

--

‘Sava kultura NATURA’ projekt je koji se provodio u sklopu programa pretpristupne pomoći IPA 2011- Potpora organizacijama civilnog društva u razvoju partnerstva za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući potencijalna NATURA 2000 područja. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nositelj projekta Sava kultura Natura je Zelena akcija iz Zagreba uz partnere - Brodsko ekološko društvo-BED, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije Natura Slavonica, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Zagrebačke županije Zeleni prsten i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.