hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

STUDIJU SPALITI - OTPAD RECIKLIRATI!

Spalionicatrg16022006 banner

Zelena akcija tužbom traži poništenje odobrenja Studije utjecaja na okoliš za spalionicu! Tužba je podnesena jer je postupak Procjene Studije utjecaja na okoliš za zagrebačku spalionicu okončan bez procesa sudjelovanja javnosti!

Zelena akcija tužbom traži poništenje odobrenja Studije utjecaja na okoliš za spalionicu!


Zelena akcija je podnijela tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv rješenja kojim se odobrava Studija utjecaja na okoliš za spalionicu u Zagrebu. Tužba je podnesena jer je postupak Procjene Studije utjecaja na okoliš za zagrebačku spalionicu okončan bez procesa sudjelovanja javnosti!

Javnost ima pravo sudjelovati, odnosno dati svoje komentare u svakom postupku i to u trajanju od 14 do 21 dan (Pravilnik o procjeni utjecaja na okoliš, čl.18. i 19, NN 59/00). Na taj je način povrijeđen i Zakon o zaštiti okoliša (NN 82/94 I 128/99) budući da se spomenuti Pravilnik na njemu temelji. Povredu propisa dokazuje i samo rješenje komisije za procjenu utjecaja na okoliš od 21. srpnja 2006. godine.

Sam projekt spalionice je kontroverzan jer studija ne daje zadovoljavajuće rješenje za opasni pepeo koji bi spalionica proizvodila kao ni za ostatke filtera. Spaljivanje otpada doprinosi zagađnju zraka u gradu. Recikliranje i prevencija stvaranja otpada u Gradu Zagrebu još su uvjek daleko ispod europskih standarda, a nadležni ne ulažu dovoljno napora da to promjene. Alternative za spalionicu postoje, no niti jedan ih od dokumenata koji su prethodili studiji za spalionicu nije zadovoljavajuće analizirao.

Kombinacija prevencije stvaranja otpada, ponovne uporabe, recikliranja, kompostiranja i mehaničko biološke obrade smanjila bi količinu otpada koliko i spalionica.
 

“Neprihvatljivo je da se glas javnosti stišava na način da ju se jednostavno isključi iz procesa u kojem se radi o potencijalno opasnom projektu. Tražimo poništenje rješenja i ponovni postupak procjene studije utjecaja na okoliš” zaključuje Marijan Galović, aktivist Zelene akcije.

Za više informacija:

Kontakt za medije:
Dipl. Iur. Željka Leljak,
pravnica Zelene akcije
Tel: 098/163 7325
E-mail: zeljka@zelena-akcija.hr

Tehničke informacije o studiji:
Oec. Marijan Galović
Aktivist zelene akcije
Tel: 091/1950 073 

Dokumenti

Priopćenje za medije - Zelena akcija tužbom traži poništenje studije utjecaja na okoliš za spalionicu, 01.12.2006

PDF 62.7 KB

Pismo ministrici MZOPU - Zelena akcija tužbom traži poništenje studije utjecaja na okoliš za spalionicu, 01.12.2006

PDF 120 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.