hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Stavovi hrvatskih udruga za zaštitu okoliša o pridruženju EU

Photo by motiqua

U Zelenoj akciji su u četvrtak 20. rujna 2012. godine održane nacionalne konzultacije predstavnika nevladinih udruga za zaštitu okoliša za "EU Environment Forum" koji se održava od 22. do 25. rujna u Bruxellesu. Stavove hrvatskih i regionalnih udruga o okolišnoj politici u kontekstu EU pridruženja će ministrima za zaštitu okoliša Jugoistočne Europe i Europskoj komisiji u utorak 25. rujna predstaviti Toni Vidan iz Zelene akcije.

EU Environment Forum je platforma Europske komisije koja služi za dijalog između nevladinih udruga za zaštitu okoliša iz Jugoistočne Europe (Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Turska), za dijalog između udruga i Europske komisije te za dijalog između udruga i ministarstava zaštite okoliša u regiji. Udruge prvenstveno Europskoj komisiji iznose svoje viđenje okolišnih problema u zemljama Jugoistočne Europe te svoje viđenje procesa prilagodbe zemalja regije okolišnim standardima Europske unije. U Hrvatskoj su kao koordinatori za Environment Forum izabrani 2009. godine Zelena akcija iz Zagreba te Udruga "Franjo Koščec" iz Varaždina.

U nacionalnim konzultacijama je prošli četvrtak sudjelovalo 23 predstavnika najaktivnijih udruga za zaštitu okoliša u Hrvatskoj te predstavnik Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj koji je zadužen za politiku zaštite okoliša. Predstavnici udruga su posebno istaknuli problem nepoštivanja EU standarda u  procjeni utjecaja na okoliš i strateškoj procjeni utjecaja na okoliš budući da primjerice HEP koristi stare studije utjecaja na okoliš za nove projekte, a strateška procjena utjecaja na okoliš se gotovo uopće ne primjenjuje kao instrument. Hrvatske udruge su istaknule kako je i dalje potreban regionalni pristup rješavanju nekih okolišnih problema u Hrvatskoj. Posebno su tako istaknuti problemi prekograničnog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, projekti HE sa štetnim prekograničnim utjecajem na okoliš poput HE Ombla i HE Gornji Horizonti te kontroverzan projekt regulacije plovnih puteva Dunava i Save. Udruge su se posebno fokusirale na usuglašavanje stavova u gospodarenju vodama pa su tako upozorile na često kršenje EU Okvirne direktive o vodama od strane Hrvatskih voda i drugih državnih institucija.

Nacionalne konzultacije su organizirane u sklopu projekta projekta "Sustainable Use of Renewable Natural Resources - SURE NARE" koji ima za glavni cilj izgraditi kapacitete hrvatskih organizacija civilnog društva u praćenju i zagovaranju javnih politika vezanih uz održivo gospodarenje obnovljivim prirodnim resursima, posebice u kontekstu EU pridruženja.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.