hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

SJEDNI, TRI! Ocjena i analiza suradnje Zelenih telefona Hrvatske, nadležnih službi i građana u zaštiti okoliša i prirode

Zt

Zeleni telefon bilježi mnogobrojne uspješne suradnje i partnerstva s javnim službama i državnim tijelima u zaštiti okoliša i prirode, međutim, velik je broj i manje uspješnih suradnji. Ovo je bio izravan povod udruga članica Mreže Zelenih telefona za zajedničkom analizom dosadašnjeg rada, s fokusom na prepreke i probleme u rješavanju prijava građana i građanki.

Predstavljamo publikaciju nastalu u okviru projekta "Partnerstva za okoliš: Razvoj kapaciteta u zaštiti okoliša javnog i civilnog sektora u Hrvatskoj kroz primjenu servisa Zelenog telefona" kojeg financira Europska unija a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija.

Sve je počelo prije 26 godina s idejom o pokretanju telefonske linije na koju građani i građanke mogu prijaviti problem u okolišu ili dati prijedloge, a dežurni na telefonu prenose informaciju nadležnim institucijama. Tri godine kasnije ideja je, pod nazivom Zeleni telefon, realizirana u Zagrebu, u udruzi Zelena Akcija.

Danas čak 10 udruga za zaštitu okoliša, okupljenih u Mrežu Zelenih telefona, prima prijave građana i građanki iz cijele Hrvatske, na jedinstveni broj Zelenog telefona: 072 123 456. Do danas, na Zeleni telefon zaprimljeno je čak 39478 prijava zabrinutih građana. Zeleni telefon bilježi mnogobrojne uspješne suradnje i partnerstva s javnim službama i državnim tijelima u zaštiti okoliša i prirode, međutim, velik je broj i manje uspješnih suradnji. Ovo je bio izravan povod udruga članica Mreže Zelenih telefona za zajedničkom analizom dosadašnjeg rada, s fokusom na prepreke i probleme u rješavanju prijava građana/ki.

Iako od županije do županije postoje razlike u postupanju nadležnih službi, generalna ocjena suradnje je prosječna, solidna trojka.
Odličnu ocjenu, nažalost, zaslužuju tek pojedine službe, isključivo zbog pojedinaca koji odgovorno obavljaju svoj posao te su uvijek dostupni u pružanju informacija.

Rezultati anketa i intervjua jasno upućuju kako većina nadležnih institucija i službi ima nedostatne financijske, materijalne i ljudske resurse te ih to ometa u učinkovitom svakodnevnom radu.

Osim gore navedenih problema ustanovili smo potrebu za:

  • poboljšanjem stanja na području međusektorske suradnje i i umrežavanja te za stvaranjem dodatnog povjerenja i suradnje svih dionika u zaštiti okoliša radi razmjene iskustava i boljeg razumijevanja uloge svakog dionika u svojem radu i općenito položajem u društvu kao cjelini
  • edukacijom predstavnika nadležnih službi, ali i građana i građanki iz raznih područja
  • poboljšanjem transparentnosti i učinkovitosti u radu nadležnih službi
  • stvaranjem povjerenja od strane građana i građanki

Publikacija je dostupna ovdje.

Dokumenti

Partnerstva za okoliš - izvještaj o suradnji Mreže Zelenih telefona, javnih službi i državnih tijela u očuvanju okoliša i prirode

PDF 10.1 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.