hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Sigurna igra u blagdansko vrijeme

2 za web

Djeca obožavaju blagdansko vrijeme. Teško da će ih nešto razveseliti više od novih igračaka pod borom. No, jeste li znali_e da igračke i drugi proizvodi za djecu često sadrže tvari koje mogu štetno djelovati na hormonski sustav i izazvati dugoročne štetne posljedice po njihovo zdravlje?

Kad kupujemo igračke, dajemo sve od sebe da odaberemo igračke koje su sigurne za djecu, no takve je igračke teško prepoznati.

Neželjene kemikalije u proizvodima za djecu

Neke opasne tvari, koje pronalazimo u drugim proizvodima, zabranjene su u proizvodima za djecu, kao što su teški metali, bisfenol A i neki ftalati te organofosforni usporivači gorenja. Međutim, brojne druge tvari koje još uvijek nisu regulirane također mogu negativno utjecati na razvoj djece.

Osim toga, tvari zabranjene u igračkama mogu se pronaći u svim drugim proizvodima koje  koriste i djeca. To uključuje uredski pribor (bojice, flomastere), sportsku opremu (bicikle, role), odjeću i obuću itd.

Iako su neke tvari zabranjene, proizvođači u praksi lako zaobilaze zabranu upotrebe određenih kemikalija. Tako je tek šest ftalata poimence zabranjeno u igračkama iako je u širokoj upotrebi više desetaka ftalata koji mogu izazvati slične, iste ili gore zdravstvene probleme. Također, zabrana upotrebe toksičnih tvari u igračkama uopće se ne odnosi na dijelove igračaka do kojih djeca (navodno) ne mogu doći.

Imate pravo na informaciju

Tvari koje je Europska agencija za kemikalije ocijenila kao mutagene, kancerogene, bioakumulativne ili na neki drugi način opasne zovu se posebno zabrinjavajuće tvari. Iako su one posebno zabrinjavajuće, dobavljači nigdje na proizvodu ne moraju naznačiti da njihov proizvod sadrži te tvari. Međutim, sukladno europskoj uredbi REACH, moraju vam to priznati ako ih to eksplicitno pitate.

Zato je 20 udruga i državnih agencija iz 13 zemalja EU-a, u sklopu projekta Life AskREACH, razvilo mobilnu aplikaciju Scan4Chem.

Zajedno do promjene

Pomoću aplikacije Scan4Chem možete skenirati barkod igračke i dobavljaču postavi upit o prisustvu kemikalija koje su klasificirane kao posebno zabrinjavajuće tvari. Dobavljač vam je na takav upit dužan odgovoriti te u odgovoru mora navesti sve posebno zabrinjavajuće tvari koje su u proizvodu zastupljene u masenom udjelu većem od 0,1 posto. Ako želite sa sigurnošću znati je li proizvod siguran za djecu, zasad je ovo najbolji način, a usput ćete dobavljačima dati do znanja da vam je stalo do zdravstvene i okolišne sigurnosti proizvoda.

Neki proizvođači već su uklonili posebno zabrinjavajuće tvari iz svojih proizvoda i za takve proizvode aplikacija će vam odmah javiti da su sigurni.

Preuzmite aplikaciju i pošaljite upite. Zajedno proizvode možemo učiniti sigurnijima!

***

Ovaj tekst objavljen je u sklopu projekta AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiranog kroz Life+ program Europske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Zelene akcije i ne predstavlja nužno stajalište Europske unije. Provedbu projekta LIFE AskREACH u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.