hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Savjetodavno tijelo EU-a usvojilo mišljenje o provedbi Energetske unije – ima prostora za brojna poboljšanja!

 fotka mislljenje seu 3

Jučer, 19. travnja, na plenarnoj sjednici Europskog ekonomskog i gospodarskog odbora (EGSO) usvojen je savjetodavni dokument (tzv. „mišljenje“) u kojem je ovo tijelo dalo svoj osvrt na dosadašnju provedbu Energetske unije, jednog od najvažnijih projekata Europske komisije.

Izvjestitelj mišljenja bio je Toni Vidan iz Zelene akcije, predstavnik okolišnih udruga iz Hrvatske u tom savjetodavnom tijelu Europske unije. To je prvi put da je neko mišljenje na temu energetske tranzicije EU-a povjereno na izradu jednom od hrvatskih predstavnika u EGSO-u.

Energetska unija, jedan od prioritetnih projekata ove Europske komisije, ima za cilj potaknuti energetsku tranziciju koja bi građanima i građankama te poduzećima EU-a osigurala “sigurnu, cjenovno dostupnu i ekološki prihvatljivu energiju”. Time bi Europa dobila održivo, niskougljično i ekološki prihvatljivo gospodarstvo te imala vodeću ulogu u “proizvodnji obnovljive energije i borbi protiv globalnog zatopljenja”.

Povodom godišnjih izvještaja o stanju provedbe Energetske unije, EGSO izrađuje svoje mišljenje u kojem daje osvrt na stanje provedbe projekta i preporuke za mjere za osiguranje uspješnijih ostvarivanja deklariranih ciljeva projekta. U ovogodišnjem mišljenju, trećem takvom po redu, EGSO je izrazio podrške ciljevima Energetske unije, ali je naveo i brojne primjere mogućeg poboljšanja u provedbi. To se posebno odnosi na područje uključivanja javnosti u kreiranje energetske politike, poticanje lokanog korištenja obnovljivih izvora energije od strane samih građana_ki te ubrzavanje energetske tranzicije kako bi se osiguralo ispunjenje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma.

EGSO je jedno od dva glavna savjetodavna tijela Europske Unije (drugo je Odbor Regija). Na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. Toni Vidan u EGSO-u predstavlja više od 40 okolišnih udruga iz Hrvatske koje su okupljene u mrežu Zeleni forum.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.