hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Resnik 2020 - “Bal pod maskama”

Dscf0016small

Udruga za zaštitu okoliša – Resnik (UZOR), aktivisti Zelene akcije te nekoliko stotina građana danas je ispred crke u Resniku održalo bučan ali miran prosvjed “ Bal pod maskama” protiv izgradnje spalionice komunalnog otpada u Resniku.

Udruga za zaštitu okoliša – Resnik (UZOR), aktivisti Zelene akcije te nekoliko stotina građana danas je ispred crke u Resniku održalo bučan ali miran prosvjed “ Bal pod maskama” protiv izgradnje spalionice komunalnog otpada u Resniku. Ovim se prosvjedom mještani Resnika, Ivanje reke, Petruševca, Žitnjaka i ostalih naselja istočnog dijela Zagreba iskazali nezadovoljstvo projektom planirane Zagrebačke spalionice otpada, te rekli glasno „NE" uništavanju prava na zdrav život i okoliš.

Organizatori akcije su upozorili na nepostojanje mjera i sredstava za odvojeno prikupljnje otpada, kako u Resniku tako i u cijelom Zagrebu. Otkako je 2001. godine pokrenuta saga o spalionici – grad Zagreb je prestao ulagati u poboljšanje sustava gospodarenja otpadom, a trenutnih 5 do 7% odvojeno prikupljenog otpada odnosi se najviše na trud siromašnijih građana i Fonda za zaštitu okoliša (1) da zbrine ambalažni otpad od napitaka.

Malo je poznata činjenica kako je na rubnim djelovima Zagreba izrazito razvijena proizvodnja povrća. “mi smo trbuh Zagreba. Nijedan europski grad se ne može pohvaliti sa ovakvom količinom svježeg povrća koje u najkraće vrijeme dolazi do krajnjeg potrošaća. Proizvođaći povrća bi sigurno bili razočarani da se takvo nešto poput spalionice izgradi na ovom području, a da se nas ništa ne pita” rekao je na skupu gospodin Stjepan Horvat predsjednik udruge povrćara Grada Zagreba, te nadodaje kako je trenutna proizvodnja povrća na tom podrućju veća od 70.000 tona godišnje.

Tražimo od nadležnih tijela da odustanu od ovog lošeg projekta, te da nam omoguće sustavno gospodarenje otpadom koje bi uključivalo prevenciju, ponovnu upotrebu, odvojeno prikupljanje i na kraju biolšku stabilizaciju otpada prije odlaganja. Spalionice otpada su najveći proizvođači dioksina kojih nam, u već zagađenom području, uistinu ne treba” izjavljuje Ivana Jurić, podpredsjednica udruge UZOR.

Prema mišljenju udruga, ovakvo je ponašanje Grada prema vlastitim građanima nedopustivo, te se smjesta od institucija traži uvođenje značajnijih mjera za gospodarenje otpadom poput prikupljanja odvojeno prikupljenog otpada od vrata do vrata te naplatu prema količini proizvedenog nesortiranog otpada.

(1) FOND je u protekle dvije godine prikupio značajnu količinu PET, aluminijske i staklene ambalaže putem pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.