hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Reakcija Zelene akcije na neistinite tvrdnje ministarstva

Boje i lakovi mala1

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je 23. rujna 2009. godine izdalo priopćenje u kojem je reagiralo na tiskovnu konferenciju Zelene akcije održanu istog dana.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je 23. rujna 2009. godine izdalo priopćenje u kojem je reagiralo na tiskovnu konferenciju Zelene akcije održanu istog dana. Ovim putem želimo se osvrnuti na tvrdnje Ministarstva:

1. Zelena akcija je očito bila na pravoj adresi kada je održala prosvjedni performans ispred Ministarstva jer je upravo zbog performansa konačno riješen problem na koji je Ministarstvo upozoravano čak 6 godina. Citiramo vijest HINA-e od 4. travnja 2009.:
"S obzirom da Grad Zagreb nije osigurao uvjete za prikupljanje pojedinih vrsta opasnog otpada u gospodarenju komunalnim otpadom uključivo otpadne boje i lakove, snosi odgovornost za nepotpunu provedbu Zakona o otpadu koja podliježe kaznenim odredbama iz članka 90. stavka 1. i 2. Zakona o otpadu. Inspekcijski nadzor uslijedio je nakon performansa nevladine udruge za zaštitu okoliša "Zelene akcije" pred Ministarstvom kojim se željelo upozoriti na problem zbrinjavanje navedene vrste otpada na području grada Zagreba, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.(Hina)"

2. Neistinita je i zlonamjerna tvrdnja Ministarstva da Zelena akcija nije komunicirala s Ministarstvom za vrijeme performansa što se jasno može vidjeti iz gornje fotografije na kojima je zabilježen dijalog koji vode glasnogovornica Ministarstva, Kata Gojević, i voditelj prosvjednog performansa  Zelene akcije, Marijan Galović (klikinte na gornju sličicu za fotografiju u višoj rezoluciji).

3. Ministarstvo nije moglo klasificirati performans Zelene akcije kao «nepropisno odlaganje otpada» jer tada građani nisu mogli propisno odložiti tu vrstu otpada što je bila i poanta performansa. Isto tako odlaganja otpada zahtjeva trajnost, a ovdje su kantice boja i lakova pod nadzorom bile izložene u obliku upitnika samo sedam sati.

4. Tvrdnju Ministarstva da je Inspekcija morala postupiti po Zakonu te odmah pokrenuti prekršajni postupak protiv Zelene akcije najbolje oslikava činjenica da je Inspekcija tek nakon performansa Zelene akcije podnijela prekršajnu prijavu protiv Grada Zagreba iako je 6 godina znala da Grad Zagreb krši Zakon o otpadu, što možemo lako i dokazati.

5. Ministarstvo se i dalje nije očitovalo hoće li odustati od daljnjeg prekršajnog postupka protiv Zelene akcije. Da je upravo takva praksa prema nekim drugim subjektima pokazuje i činjenica da je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša čak dva puta podnijela optužni prijedlog protiv INA-e zbog zagađenja u Sisku da bi netom prije presude povukla optužni prijedlog. Tu činjenicu je javno spreman potvrditi i sudac u spomenutim postupcima, gospodin Tonči Majica.

Kontakt:

  • Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719253
     

Dokumenti

Preuzmite slike u visokoj rezoluciji - Reakcija Zelene akcije na neistinite tvrdnje ministarstva

PDF 14.2 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.