hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Prometna policija trenira strogoću

Prednostjp012

Aktivist Zelene akcije kažnjen jer je upozorio na kršenje zakona. Kažnjen je prekršajnom prijavom "jer se u svojstvu pješaka kretao i zadržavao na kolniku ... ometajući time nesmetano odvijanje prometa" i to kao koordinator akcije "Žutom trakom samo u tramvaju" održanom 03.05.2005. godine.

Tijekom akcije policija nije zaustavili niti kaznila niti jedno od vozila koja su se vozila "žutom trakom" te jednako tako činila prekršaj.

Tom akcijom tražili smo od nadležnih tijela da se provode postojeći prometni propisi o "žutoj traci", tj. prometnoj traci namjenjenoj osiguravanju prednosti i nesmetanog funkcioniranju javnog prijevoza, na temelju postojećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a organizirana je u sklopu prometne kampanje "Prednost javnom prijevozu".

Ovakvo selektivno kažnjavanje učinjeno je usprkos svim tvrdnjama državnih tijela o slobodi djelovanja i informiranja građana od strane nevladinih organizacija o ekološkim i okolišnim problemima te nasuprot postojećoj zakonskoj praksi u Europskoj zajednici i Republici Hrvatskoj.

Aktivist Zelene akcije će na navedenu kaznu uložiti žalbu. Podržavamo funkcioniranje pravne države i ne želimo izbjeći plaćanje ili izvršenje kazne, ali zahtijevamo i da se zakon provodi jednako za sve građanke i građane i za sve dijelove zakona

I šećer na kraju - kažnjeni aktivist bio je cijelo vrijeme trajanja akcije na pločniku te davao izjave medijima.

Dokumenti

Priopćenje za medije - Prometna policija trenira strogoću

PDF 128 KB

Info priopćenje sa akcije za građane i medije - Prednost javnom prijevozu a ne automobilima

PDF 92.7 KB

Letak - Žuta crta

PDF 89.1 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.