hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Proljeće dolazi: projekcija filma & razgovor

Dođite na projekciju filma “Proljeće dolazi” (eng. “Spring Is Coming”) i popratni razgovor koji će se održati 13. lipnja u 19.00 u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb).

“Proljeće dolazi” je kratki film koji trenutnu krizu stavlja u kontekst, govori o odnosu između fosilnog plina i društvene nepravde, istovremeno otkrivajući neke od glavnih pokretača inflacije, klimatske krize i geopolitičkih sukoba. Projekciju će pratiti rasprava koja ima za cilj identificirati zajednička područja borbe i mogućnosti suradnje društvenih i okolišnih pokreta.

Krize s kojima se suočavamo - energetska, klimatska, stambena, kriza troškova života, rat - sve su povezane. Vrijeme je da se okupimo oko naših različitih, ali povezanih borbi za društvenu i klimatsku pravdu. Tim smjerom je Zelena akcija i krenula, organiziravši klimatski prosvjed na Dan planeta Zemlje, a nastavila akcijom kojom smo Vladi RH i Hrvatskom saboru uručili zahtjeve za hitno djelovanje po pitanju klimatskih promjena. Sada je vrijeme da suradnju produbimo i proširimo. 

Naziv filma “Proljeće dolazi” je odabran kako bi se ukazalo na hitnost djelovanja po pitanju energetske i klimatske krize i pravovremenu pripremu za iduće zime, u smislu odmicanja od korištenja fosilnih goriva poput plina za grijanje i ulaganja u prava rješenja - obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Događaj suorganiziraju Zelena akcija, Pravo na grad, Centar za mirovne studije i Mreža mladih Hrvatske, čiji će predstavnici ujedno sudjelovati u razgovoru nakon filma. 

Autor filma “Proljeće dolazi” je europski kolektiv Gastivists koji podržava inicijative u borbi protiv nove plinske infrastrukture, olakšava protok informacija između nevladinih organizacija i lokalnih inicijativa i pomaže u izgradnji međunarodnog pokreta za zaustavljanje fosilnog plina.

— 

Napomena: film je na engleskom jeziku, ali će imati titlove na hrvatskom

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.