hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Projekcija filma “Sjeme Vandane Shive”

Dizajn bez naslova  21

Aktivistička grupa Zelene akcije organizira filmske večeri Okolišnog filmskog festivala u sklopu 9. Međunarodne konferencije odrasta i Tjedna odrasta.

Aktivistička grupa Zelene akcije organizira drugu ljetnu večer Okolišnog filmskog festivala, koja će se održati u četvrtak, 31.8. u Centru mladih Ribnjak (Park Ribnjak 1) s početkom u 19 sati. Ovoga puta prikazivat će se cijenjeni dokumentarac “Sjeme Vandane Shive”.

U šarenom sariju i s grimiznim bindijem posred čela, dr. Vandana Shiva zadivljujuća je prisutnost: ona pokreće gomile i savjetuje svjetske vođe, a neumorno i radi na terenu s malim poljoprivrednicima zemalja u razvoju?

Tko je Vandana Shiva? Koja je njezina misija? Kako je ova žena iz opskurnog grada u Indiji postala Monsantova najgora noćna mora? Nazvana “Gandhijem sjemena”, jedna od najpoznatijih svjetskih ekofeministkinja i dijete šumskog konzervatora s podnožja Himalaja, vrlo je rano na primjeru svog rodnog kraja osjetila brutalnu moć industrije. Strastveno je slijedila obrazovanje koje ju je oslobodilo tradicionalnih ograničenja kaste i roda te kulminiralo diplomom iz nuklearne fizike, a zatim i doktoratom znanosti u području filozofije kvantne teorije. No, ta su postignuća tek uvod u njezino aktivističko buđenje zbog kojeg će ubrzo postati ikona globalnog pokreta za okolišnu i društvenu pravdu i prehrambeni suverenitet. “Sjeme Vandane Shive” usredotočuje se na ljude, okolnosti i ključne događaje koji su oblikovali Vandanino razmišljanje i definirali njezino ekofeminističko usmjerenje.

Ljetnim projekcijama nastavljamo razgovor o temi ekofeminizma, kojom smo obilježili jubilarno 10. izdanje Okolišnog filmskog festivala, a koja je u suštini odrasta, o kojem imamo priliku učiti i dijeliti tijekom konferencije.

Poslije projekcije zajednički ćemo popričati o dojmovima te posebice o prehrambenom suverenitetu iz perspektive ekofeminizma i odrasta. Razgovor će se odviti na engleskom jeziku.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.