hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Priopćenje za medije povodom Dana planeta Zemlje: Sačuvajmo prirodu i bioraznolikost Hrvatske

Banner dpz bioraz2

Dan planeta Zemlje se slavi već četrdeset godina u cijelom svijetu, a u Hrvatskoj gotovo dvadeset godina. Danas je obilježavanje ovog Dana vrlo rasprostranjeno u cijelom nizu organizacija, institucija i škola.

Za razliku od prijašnjih godina, kada je Zelena akcija organizirala veliko događanje na sam Dan planeta Zemlje, ove smo godine odlučili organizirati cijeli niz događanja od Dana planeta Zemlje (22.04.), Dana bioraznolikosti (22.05.) pa sve do Dana zaštite okoliša (05.06.) pod nazivom Sačuvajmo bioraznolikost. Ujedinjeni narodi su proglasili 2010. godinu međunarodnom godinom bioraznolikosti, a u pripremi je i nova Strategija očuvanja bioraznolikosti pa ovom akcijom želimo skrenuti pažnju na važnost zaštite bioraznolikosti kao osnove očuvanja života na Zemlji i ljudskog opstanka.

Prema raznolikosti biljnih vrsta Republika Hrvatska (sa 0,075 vrsta/km2) zauzima treće mjesto u Europi. Fauna Republike Hrvatske je izrazito bogata vrstama iz skupine šišmiša i ptica, a prisutne su i sve tri vrste velikih zvijeri (medvjed, vuk i ris). Hrvatski prirodni resursi u koje spada i iznimna bioraznolikost su ključni za dugoročni održivi razvoj Republike Hrvatske. Javlja se određeni stav da u doba gospodarske krize treba sniziti okolišne standarde kako bi se ubrzale gospodarske aktivnosti i smanjili troškovi za gospodarstvo no takav pogled je izuzetno kratkovidan. Hrvatska mora sačuvati svoju veliku bioraznolikost ne samo radi opstanka svih vrsta koje ovdje obitavaju, već i radi zdravog okoliša za čovjeka te održivosti hrvatskih gospodarskih grana koje ovise o bioaznolikosti poput poljoprivrede, šumarstva i turizma.

Na sam Dan planeta Zemlje organiziramo predavanje za građane naslovljeno Zaštita prirode i bioraznolikosti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, koje će seodržati u četvrtak 22. travnja, s početkom u 19:00 sati, u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1. Predavačica će biti mr.sc. Jagoda Munić, voditeljica Programa zaštite prirode u Zelenoj akciji, koja će iznijeti trendove u zaštiti prirode u Europskoj uniji te što to znači za prirodu i bioraznolikost Hrvatske.

Dan kasnije 23. travnja s početkom u 11:00 sati organiziramo okrugli stol otvoren za javnost naslovljen Hoće li članstvo u EU doprinijeti kvaliteti zaštite prirode i bioraznolikosti Hrvatske koji će se isto tako održati u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1. Cilj okruglog stola je predstaviti sustav zaštite prirode i bioraznolikosti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, koncept ekoloških mreža i njegovu primjenu u praksi, probleme s kojima se susrećemo u zaštiti prirode, te kakvu ulogu u svemu tome mogu igrati udruge za zaštitu okoliša i prirode. Diskusiju će moderirati Irma Popović iz Zelene akcije, a uvodničari su:

  1. Davor Percan, Delegacija Europske komisije u RH
  2. Andreja Markovinović, Ministarstvo kulture
  3. Jasminka Radović, Državni zavod za zaštitu prirode
  4. Patricija Granić, Udruga Sunce iz Splita
  5. Jasmin Sadiković, Udruga Zeleni Osijek iz Osijeka
  6. Jagoda Munić, Zelena akcija

I predavanje i okrugli stol otvoreni su za sve zainteresirane, a održavaju se u sklopu projekta "Što članstvo u EU znači za Hrvatski okoliš" kojeg financira Europska unija kroz program IPA INFO 2008.

Želimo napomenuti kako je ovo obilježavanje svojevrsni nastavak teme Dana planeta Zemlje iz 2009. godine pod nazivom Zaustavimo otimačinu naših šuma i polja! protiv Zakona o igralištima za golf, koji je nažalost još uvijek na snazi, a Vlada RH je nedavno usvojila i loš prijedlog izmjena ovog protusustavnog i štetnog zakona za bioraznlikost Hrvatske. Stoga pozivamo građanke i građane da pošalju protestno elektroničko pismo u vezi ovog Zakona sa www.zelena-akcija.hr/zakonogolfu, te zatraže ukidanje ovog Zakona.

Za više informacija: Jagoda Munić, Zelena akcija (098 1795 690)

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.