hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Priopćenje povodom raskida sporazuma Zagrebačke županije s Gradom Zagrebom za zajedničku spalionicu

Jakusevac

Zagrebu je hitno potreban plan gospodarenja otpadom! Zelena akcija i SOS Gradec pozdravljaju odluku Skupštine Zagrebačke županije usvojenu prije dva dana o raskidu sporazuma s Gradom Zagrebom za zajedničku spalionicu otpada.

Zagrebu je hitno potreban plan gospodarenja otpadom!

Zelena akcija i SOS Gradec pozdravljaju odluku Skupštine Zagrebačke županije usvojenu prije dva dana o raskidu sporazuma s Gradom Zagrebom za zajedničku spalionicu otpada. Zagrebačka županija je Gradu Zagrebu trebala osigurati odlagalište za 100.000 tona toksičnog pepela godišnje koji je nusprodukt spaljivanja otpada dok sama proizvodi svega 80 tisuća tona otpada. Ova odluka donesena je svega dva tjedna nakon što je Grad Zagreb i sam priznao kako je projekt spalionice odgođen zbog pritiska javnosti, ali i nedostatka sredstava za njezinu izgradnju.

"Sada Zagrebu ne preostaje drugo već da se pridruži Zagrebačkoj županiji u održivom sustavu gospodarenja otpadom koji uključuje veću prevenciju nastanka otpada, recikliranje tj. kompostiranje te naposljetku mehaničko - biološku obradu ostatnog otpada uz postepeno zatvaranje Jakuševca" - izjavio je Marijan Galović, voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije. Takav sustav bi potvrdio da izbor o održivom gospodarenju otpada nikada nije isključivo bio samo spalionica ili odlagalište Jakuševac - Prudinec, a upravo se to često nametalo u javnosti.

Apeliramo na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju da hitno izrade svoje Planove gospodarenja otpadom te da ih predstave javnosti kako bi se pokušao postići konsenzus oko dugoročne vizije gospodarenja otpadom. Gradu Zagrebu je sada više nego ikad potreban Plan gospodarenja otpadom kako bi se za nekoliko godina izbjegao raspad cijelog sustava kao u Napulju. Podsjećamo da su sve županije još 2007. imale obavezu Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predstaviti svoj Plan no Ministarstvo je dozvolilo odgodu do kraja 2008. Sada je očito da ni ove godine Grad Zagreb ni Zagrebačka županije neće imati svoj Plan gospodarenja otpadom.

Planovi će pokazati hoće li se konačno uvesti mjere koje već postoje u nekim hrvatskim gradovima poput naplate naknade za komunalni odvoz otpada prema količini otpada, a ne po kvadraturi kućanstva te prikupljanje odvojenog otpada od vrata do vrata. "Te će aktivnosti i nastojanja za smanjenje količine otpada Grad Zagreb približiti pridjevu Europske metropole jer Beč sada primjerice odvojeno prikuplja 8 puta više otpada od Zagreba, a Zagrebačku županiju uz bok regijama poput Flandrije u Belgiji koja danas odvaja preko 70% vlastitog otpada" izjavila je Tihana Tarandek iz Udruge SOS općina Gradec.

Kontakt: Marijan Galović, voditelj programa gospodarenja otpadom, 098 849 982

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.