hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Priopćenje povodom početka distribucije slikovnice o spalionici

Započela politička propaganda spalionice u dječjim vrtićima unatoč preporuci Pravobraniteljice za djecu.

Započela politička propaganda spalionice u dječjim vrtićima unatoč preporuci Pravobraniteljice za djecu.

Ovog mjeseca počela je distribucija skandalozne i kontroverzne slikovnice - "Spalionica - smeća čistionica" [1] u gradskim vrtićima djeci predškolskog uzrasta (prijava na Zeleni telefon od odgajateljice iz Dječjeg vrtića «Maksimir»).

Zelena akcija je već u lipnju 2007. godine tražila od gradonačelnika Bandića ispriku i povlačenje sporne slikovnice iz distribucije [2], no čak ni reakcije nadležnih tijela nisu spriječile distribuciju materijala potpuno neprimjerenog djeci čiji je isključivi cilj dobivanje političke podrške roditelja za projekt nepotrebne i opasne spalionice otpada u zagrebačkom naselju Resnik.

Distribuciju slikovnice u dječjim vrtićima prema izvještaju Pravobraniteljice za djecu iz 2007. [3] (usvojeno u Hrvatskom saboru 8 svibnja 2008.) osudili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatsko društvo za zdravstvenu ekologiju te sama Pravobraniteljica za djecu.

Tako u istom izvješću Pravobraniteljice za djecu stoji odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske o spornoj slikovnici: «djecu predškolske i osnovnoškolske dobi nije primjereno koristiti za različite interesne kampanje, pa tako niti u ovoj "za ili protiv spalionice"», a u odgovoru Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju stoji «dijeljenje promidžbenog materijala o spalionici kao jedinom i najboljem rješenju, smatramo u najmanju ruku tendencioznim".

Pravobraniteljica za djecu je i sama dala slijedeću preporuku: «Stajalište je Ureda pravobraniteljice za djecu da je izrada slikovnica o zbrinjavanju otpada legitiman put ostvarivanja pedagoških ciljeva, ali da djeca pritom ne bi smjela biti "sredstvo" za prenošenje ideja odraslima, kao što je predstavnik nakladnika iznosio u javnosti, već ishodište treba biti u dječjim potrebama. Također je legitimno informirati građane o projektima zbrinjavanja otpada koji se planiraju, ali promidžba ideje o potrebi gradnje spalionice, kao uobičajenog rješenja koje se primjenjuje i u europskim metropolama, treba biti usmjerena prema odraslima.»

Slažemo se sa navodima institucija u izvješću kako djecu predškolske i osnovnoškolske dobi treba educirati o nužnosti izbjegavanja nastanka otpada, o separaciji i reciklaži otpada.

Međutim ne slažemo se s navodima nekih institucija da je spaljivanje otpada jedina i ekološki čista metoda zbrinjavanja otpada. Alternativa spaljivanju otpada uz prevenciju i recikliranje jest mehaničko - biološka obrada otpada, a za razliku od spalionice sigurna je za okoliš i za zdravlje ljudi.

"Smatramo da je skandalozno i kukavički da propaganda spalionice kreće preko djece iz vrtića, a Grad Zagreb izbjegava svaku javnu raspravu o štetnosti i nepotrebnosti spalionice. Pošto su se relevantne institucije usprotivile distribuciji ove kontroverzne slikovnice zahtijevamo da Grad Zagreb hitno obustavi distribuciju po zagrebačkim dječjim vrtićima", rekao je Marijan Galović, voditelj Programa za gospodarenje otpadom Zelene akcije.

Kontakti:

  • Marijan Galović, 098 849 982
  • Tihana Tarandek, 098 937 8590

Linkovi iz teksta:

[1] http://spalionica.ourprofile.biz/
[2] http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=2034 (vijest od 4. Lipnja 2007.)
[3]  http://www.dijete.hr/?nav=1&child=reports&nav=4 str. 174.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.