hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Prijedlog Strategije upravljanja vodama RH vraćen na doradu!

01.02.2006., Zagreb - Na jučerašnjem sastanku Saborskog odbora za poljoprivredu i šumarstvo u Saboru RH odlučeno je da Strategija upravljanja vodama RH treba doradu, prvenstveno zbog nove legislative i Okvirne direktive o vodama EU kojima prijedlog Strategije nije bio prilagođen.

Rečeno je bilo da je to prevažan strateški dokument koji mora biti usaglašen sa svim trenutno važećim dokumentima. Nacrt strategije se izrađuje od 1998. godine te stoga posjeduje mnogo starih podataka i izraza koji su novim Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o vodama promijenjeni.

Irma Popović, kao predstavnica nevladinih organizacija (okupljenih u mrežu Dunavski forum za okoliš), koje su napisale opširne primjedbe na prijedlog Startegije, je dobila pravo izreći mišljenje nevladinog sektora, s naglaskom da je prijedlog strategije manjkav, djelomično netočan i kontorverzan, te da se s donošenjem ovakvog dokumenta ne mora žuriti.

Kao jedan od najvažnijih zahtjeva, smatramo da je onaj da ovakav strateški dokument mora proći proces javne rasprave, jer je voda opće dobro, od općeg interesa, a pogotovo zbog toga što teret upravljanja vodama prebacuje na korisnika, što će neminovno dovesti do poskupljenja vode, a i zbog trenda privatizacije i koncesija nad izvorištima pitke vode, pa svaki zainteresirani pojedinac ima pravo izreći svoje mišljenje. U sljedećih nekoliko tjedana zahtijevati ćemo od odgovornih pokretanje jednog takvog procesa.

Naše komentare i zahtijeve možete naći na www.zelena-akcija.hr, a cijeli dokument prijedloga strategije na www.duv.hr

Za više informacija:

  • Darko Grlica, Prirodoslovno društvo Drava, 091/5664-317
  • Irma Popović, Zelena akcija, 01/4818-480 ili 01/4813-096

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.