hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predstavnik Zelenog foruma u EGSO-u sudjeluje na Okolišnoj skupštini UN-a u Nairobiju

Unea

Jučer je otpočela s radom druga Okolišna skupština Ujedinjenih Naroda (UN Environmental Assembly – UNEA*). Okolišna skupština UN-a je globalna konferencija na ministarskoj razini koja se održava svake dvije godine i smatra se „najvišom razinom međunarodnog upravljanja okolišnom problematikom unutar UN sustava“.

Ovo zasjedanje Okolišne skupštine UN-a održava se u sjedištu UNEP-a u Nairobiju, Kenija, od 23. do 27. svibnja, i posvećeno je temi „Ispunjavanje okolišne komponente Programa globalnog razvoja do 2030“. Podsjećamo, Program globalnog razvoja do 2030 („Agendu 2030“) donesen je na konferenciji UN-a o održivom razvoju koja se održala u rujnu 2015.

Pored rasprave o provedbi značajnih okolišnih sporazuma usvojenih tijekom prošlih godina, poput novog klimatskog sporazuma iz Pariza, skup se bavi nizom okolišnih i razvojnih tema poput ilegalne trgovine divljim vrstama, plastičnim otpadom u morskom okolišu, te odnosom održivog razvoja i iskorjenjivanja siromaštva.

Neposredno pred konferenciju održao se šesnaesti „Globalni forum glavnih grupa i dionika“ (Global Major Groups and Stakeholders Forum - GMGSF-16), skup na kojem su predstavnici/ce civilnog društva iznijeli svoje viđenje stanja međunarodnih politika zaštite okoliša i održivog razvoja te usvojili preporuke za deklaracije koje će se usvojiti na Okolišnoj skupštini UN-a.

Smatramo žalosnim da na Okolišnoj skupštini ne sudjeluje predstavnik Vlade RH. Uvjereni smo kako time Hrvatska šalje lošu poruku da ne brine dovoljno o okolišu.

S druge strane, dugogodišnji okolišni aktivist Toni Vidan, član Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (EGSO), sudjeluje na Okolišnoj skupštini kao predstavnik tog savjetodavnog tijela EU-a.

Podsjećamo, EGSO je jedno od dva glavna savjetodavna tijela Europske Unije (drugo je Odbor Regija).  EGSO okuplja 350 volonterskih predstavnika/ca nevladinih organizacija iz svih zemalja članica okupljenih u tri grupe koje predstavljaju: poslodavce,  zaposlenike, te „druge predstavnike civilnog društva“. EGSO na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. Voditelj energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan, u EGSO-u predstavlja više od 40 okolišnih udruga iz Hrvatske, okupljenih u mrežu Zeleni forum.

Više informacija o Okolišnoj skupštini UN-a pronađite na linku.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.