hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nova aplikacija – Pametni Zeleni telefon!

Web banner 908 502 px

Zelena akcija je predstavila novu aplikaciju za mobilne telefone - Pametni Zeleni telefon. Aplikacija je namijenjena građanima i građankama za lakše i brže prijavljivanje raznih okolišnih problema.

Nakon gotovo 2 godine rada na projektu „Novi instrumenti za suradnju s institucijama u pitanjima okoliša u Hrvatskoj“, Zelena akcija i partnerska organizacija iz Berlina – UfU,  danas su u Zagrebu predstavile aplikaciju Pametni Zeleni Telefon. Spomenuti projekt jača komunikaciju između organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti i olakšava građanima i građankama pristup procesima sudjelovanja javnosti u pitanjima okoliša.

Ovaj novi digitalni  alat nadopunit će i modernizirati rad Zelenog telefona, besplatnog servisa za građane i građanke koji djeluje još od 1992. godine. Ovom prilikom Pametni Zeleni Telefon prvi put je predstavljen široj javnosti uz osnovne informacije i praktične uvide u sam projekt i aplikaciju. Projektni partneri se nadaju kako će ovaj alat potaknuti osobito mlade da prijavljuju okolišne probleme jer je to putem ove aplikacije iznimno jednostavno, a čak je moguće ostati i anoniman.

„Projektna ideja postojala je već jako dugo, ali je tek Njemačka agencija za okoliš (UBA) pokazala interes da ga financijski podrži, na čemu smo iznimno zahvalni“, rekla je Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije. „Zeleni telefon je besplatni servis za građane i iznimno smo ponosno što, usprkos velikim problemima oko financiranja rada istog, ipak uspijevamo zadržati tu aktivnost, te je na ovaj način i dalje unapređivati“, dodala je.

U Hrvatskoj postoji i Mreža Zelenih telefona, ukupno 9 takvih servisa u raznim dijelovima zemlje, te u Zelenoj akciji planiraju ovu aplikaciju i dalje unapređivati kako bi bila dostupna svim građankama i građanima u jednakoj kvaliteti kako će to sada biti moguće za Zagreb i Zagrebačku županiju, za koje područje je prvenstveno namijenjena. No, ne brinite, ukoliko prijavite problem putem aplikacije iz bilo kojeg dijela RH, vrijedne aktivistkinje zagrebačkog Zelenog telefona, proslijedit će ga kolegicama u drugim uredima, te će se isti ipak rješavati.

 

Aplikaciju možete preuzeti na Google Play-u i App Store-u.

Cijelu fotogaleriju pogledajte ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.