hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predstavljena knjiga "Razumjeti otpad"

Naslovna

Danas je u prostorijama udruge Zeleni Osijek predstavljena knjiga „Razumjeti otpad“ koja je publicirana u sklopu prekograničnog projekta „Ka zajednicama koje recikliraju u Osječko baranjskoj županiji i Severno Bačkom okrugu“. Knjiga na svojih 96 stranica prezentira otpad kao problem moderne zajednice čiji su utjecaji na okoliš značajni u kontekstu očuvanja vode, tla i zraka te se dotiče društvenih indikatora koji podupiru uspješne planove gospodarenja otpadom.

Knjiga je izdana u trenutku kada je Hrvatska na svojevrsnoj prekretnici u politici gospodarenja otpadom, a tekst novog Zakona o otpadu poslan na odobrenje Europskoj komisiji u Brisel. Napominjemo kako je novi Zakon usklađen sa EU regulativom o otpadu i u provedbi će postaviti velike izazove svim jedinicama lokalne uprave pošto postavlja obaveze odvojenog prikupljanja svih materijala najkasnije do 1. siječnja 2015. godine, dok se odvojeno prikupljanje biootpada i građevinskog otpada nalaže zaključno sa krajem ove godine. Ovakve obaveze prikupljanja otpada nisu samo želja bivše ministrice Holy, već obaveze Republike Hrvatske koje se nalaze u zakonima Europske unije. Knjiga „Razumjeti otpad“ predstavlja više desetaka uspješnih strategija za dostizanje najviših europskih ciljeva, koje se većinom nalaze u susjednima nam Austriji i Italiji čije općine i gradovi već danas recikliraju više od 70% svog otpada, a postoje i općine poput Ponte Delle Alpi koje danas ovdojeno prikupljaju 89% svog otpada“.

U ovom trenutku još uvijek nije moguće utvrditi na koji će se način osigurati provedba ovog ambicioznog zakona, no jasno je kako Europska unija omogućava korištenje financijskih instrumenata za smanjenje količina otpada, ali valja i naglasiti kako je sektor gospodarenja otpadom drugi najveći uzrok procedura kažnjavanja unutar Europske unije, a te kazne mogu iznositi i vrtoglavih 67.000 eura dnevno. Kao poticaj za ambiciozne Europske ciljeve, nova kohezijska politika o čijem se sadržaju trenutno raspravlja, predviđa velika sredstva upravo za dostizanje ciljeva reciklaže, a sve se manje potiču nova odlagališta ili spalionice otpada za koje se do 2020.godine traži ograničenje za spaljivanje isključivo otpada koji nije moguće reciklirati.

Bez sumnje, knjiga „Razumjeti otpad“ biti će važan korak u edukaciji građana ali i komunalnih poduzeća prilikom osmišljavanja i provedbe novih i naprednijih sustava gospodarenja otpadom koji bi prema procjenama Europske unije u Hrvatskoj mogli otvoriti desetke tisuća novih radnih mjesta.

Knjigu u .pdf formatu možete preuzeti ovdje.

Dokumenti

Razumjeti otpad

PDF 2.5 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.