hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predstavljamo novu “Aktivističku kuharicu” Zelene akcije!

Naslovna kuharica

Aktivistička grupa Zelene akcije s ponosom predstavlja “Aktivističku kuharicu”, priručnik za klimatski aktivizam. Kuharica obuhvaća tridesetogodišnje iskustvo Zelene akcije u planiranju i izvedbi aktivističkih praksi, kao i osnivanju i vođenju lokalnih aktivističkih grupa.

“Kuharica” je osmišljena kako bi na što jednostavniji način predstavila načine organiziranja za klimatsku pravdu, ponudila praktične “recepte” organizacija različitih vrsta aktivnosti te dala savjete za funkcioniranje aktivističkih grupa, čije je blagostanje apsolutni temeljac kvalitetnog i održivog aktivističkog djelovanja. Ilustracije i slike različitih tipova akcija i procesa pomoći će u razumijevanju toga kako bi konačni rezultat planiranja mogao izgledati.

U “kuharici” ćete pronaći odgovore na pitanja poput: 

Iako u “kuharici” aktivističke prakse promatramo kroz perspektivu borbe protiv klimatskih promjena, ona je primjenjiva na bilo koju vrstu aktivizma za okolišnu i društvenu pravdu. Bilo da se inače aktivno zalažete za prava žena, manjina, LGBTIQ+ osoba, migranata, radništva ili bilo koje druge marginalizirane skupine, slobodno pratite ove recepte. Njezin je cilj na zabavan način upoznati što više ljudi s aktivističkim metodama, proširiti bazu znanja aktivističkih praksi  i kapacitete organizacija civilnog društva i neformalnih aktivističkih kolektiva iz Hrvatske i regije u javnom zagovaranju. 

Nadamo se da će biti inspirativna i korisna te konkretnim savjetima i objašnjenjima procesa pomoći aktivistkinjama, organizacijama i građanima u aktiviranju za klimatsku pravdu!

Od srca zahvaljujemo svim dragim prijateljima i prijateljicama, aktivistima i teoretičarkama, edukatorima i trenericama koje su nam svih ovih godina nesebično pomagale u pripremanju, osmišljavanju i iskušavanju ovih recepata. Ovom prilikom posebno zahvaljujemo kolegama i kolegicama iz mreža i udruga ECON, Extinction Rebellion Zagreb, Friends of the Earth, LABO vzw, Greenpeace Hrvatska, Ulex, Young Friends of the Earth kao i udrugama BED, Eko Pan, Eko Zadar, Natur og Ungdom te svim nama znanim i neznanim junakinjama i junacima klimatskog pokreta! 

Kuharicu slobodno dijelite među svojim prijateljima, poznanicama, kolegicama, dragim organizacijama, kojima bi mogla poslužiti! Nalazi se na ovoj poveznici i u privitku.

Ovu kuharicu za klimatski aktivizam posvećujemo ljudima svih rodova, etniciteta, rasa, seksualnih orijentacija i dobi kojima je stalo i koji su zabrinuti, koji su svjesni i zainteresirani djelovati po pitanju okolišne i društvene pravde. One koje su već sudjelovale u nekoliko akcija i oni koji su o akcijama samo čitali u medijima. Onima koji žive za aktivizam, kao i onima koji još u aktivizmu ne pronalaze svoje mjesto. Posebice, posvećujemo je onima koji trpe najteže posljedice klimatske krize – potlačenima, ušutkivanima. 


---

Publikacija je izrađena u okviru projekta JEKA! – Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju. Projekt JEKA! je podržan s 149.850, 00 EUR-a financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Zelene akcije i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Dokumenti

Aktivistička kuharica - za desktop

PDF 11.8 MB

Aktivistička kuharica - za mobilne uređaje

PDF 12.4 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.