hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predsjednička kampanja Milana Bandića - još jedna u nizu afera

Tumblr inline opw758zawk1ujyitm 1280

Prisjetimo se da se je gradonačelnik Milan Bandić našao pod istragom USKOK-a i zbog sumnje da je kroz kampanju za predsjednika 2009. godine oprao iznimnu količinu novca. Bandić je, sumnjaju istražitelji USKOK-a, utajio porez i oštetio državni proračun za oko 5,7 milijuna kuna, a to Državno odvjetništvo karakterizira kao zloporabu položaja i ovlasti.

Osim utaje poreza, za što se sumnjiči Bandića, ostalo je nerazjašnjeno i još nekoliko detalja iz te sporne kampanje. Naime, Bandić je Državnom izbornom povjerenstvu prijavio novčane donacije u ukupnom iznosu od 8,6 milijuna kuna, a u službenom izvješću tvrdio je da je za kampanju potrošio čak 15,3 milijuna kuna. Postavlja se pitanje otkud mu 6,7 milijuna kn koji nisu bili nigdje evidentirani.

Donatori:

  • Pola milijuna kuna uplatila je Vesna Majher, bivša gradska zastupnica, koja je Bandiću vodila i financije tijekom kandidature za predsjednika. Njezino ime široj je javnosti pak postalo poznato iz afere sa zapošljavanjem na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, gdje je dobila radno mjesto, no na poslu se navodno nije pojavljivala.
  • Mile Macana, Bandićev šogor, uplatio je 90 tisuća kuna. Njegova supruga, Milkica, Bandićeva rođakinja, dobila je posao u gradskoj upravi, iako 2012. godine nije bilo sistematiziranog radnog mjesta na kojem je zaposlena. Osim toga, vrlo brzo joj je koeficijent plaće skočio s 1,25 na 1,60.
  • Izdašnih 90 tisuća kuna za Bandićevu kampanju dao je i Ratimir Jureković, pomoćnik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu. I on se u međuvremenu našao pod lupom USKOK-a zbog sumnje u povezanost s pogodovanjem poduzetnicima koji su dobili priliku izlagati svoje proizvode na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića u blagdansko vrijeme potkraj 2013. i početkom 2014. godine.
  • Ukupno 80 tisuća kuna, Bandiću je uplatio Boris Geršak, bivši vlasnik licencije za Miss Hrvatske, producent u Satiričkom kazalištu Kerempuh.
  • Bandiću je 20 tisuća kuna donirao i Frano Vištica, bivši ravnatelj dječjeg vrtića u Metkoviću, blizak Stipi Gabriću Jambu.
  • Osam tisuća kuna za Bandića uplatio i Vice Gulam, nećak Slobodana Ljubičića, koji je, prema optužnici, mimo pravila i uz Bandićevo posredovanje, zaposlen u Zagrebačkom holdingu. I za njega je “izmišljeno” radno mjesto, odnosno prilagođen je pravilnik kako bi mogao biti primljen u radni odnos. Dobio je koeficijent plaće 4,0.

Nekim medijima sami su se javili mnogi siromašni ljudi čija su imena popisu donatora, a sasvim je jasno da nisu mogli financijski pomoći Bandićevoj kandidaturi. Osim toga, s obzirom na cjeloviti popis donatora već su se pojavile sumnje da im je Bandić zapravo sam davao novac, stečen na neki drugi način, kako bi ga oni samo formalno prosljeđivali na račune iz kampanje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.