hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predavanje: donosi li kvalitetan javni prijevoz rješenje ekoloških i prometnih problema?

Savez za zeljeznicu

Zelena akcija, Klaster intermodalnog prijevoza i Savez za željeznicu organiziraju predavanje naslovljeno „Razvoj javnog prijevoza u funkciji održivog razvoja“. Predavanje će se održati u srijedu, 20.3., s početkom u 19:00 sati, u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu). Predavanje će prikazati kako bi učinkovit i kvalitetan sustav javnog prijevoza trebao biti organiziran u gradovima i selima, kakav i koliki je njegov utjecaj na okoliš i ljude, te kakve sve koristi on donosi građanima i društvu u cjelini. Predavač je Ante Klečina, project manager u Savezu za željezicu.

Današnje društvo u Hrvatskoj suočeno je s brojnim problemima, a jedan od njih jest i nemogućnost učinkovitog i održivog organiziranja prometnog sustava, što potvrđuju razna istraživanja. Suočeni smo s godinama zapostavljanja sustava javnog prijevoza, te razvoja prometa gotovo isključivo s aspekta razvoja cestovne infrastrukture. To je rezultiralo velikim brojem automobila na našim ulicama i cestama, a s njima su se pojavili i brojni problemi u obliku zagađenja, buke, smanjene prometne sigurnosti, itd.

Nestanak usluga javnog prijevoza iz nekih suburbanih i ruralnih krajeva u Hrvatskoj uvelike je pridonio i iseljavanju tih regija. Stanovnici suočeni s činjenicom da ne mogu svakodnevno javnim prijevozom putovati u veća naselja zbog posla, školovanja, rekreacije i ostalih potreba često sele u gradove. S druge strane gradovi su suočeni s doseljavanjem većeg broja stanovnika što otežava urbano planiranje. Istraživanja govore da građani Hrvatske danas, bez obzira žive li u gradu ili na selu, bivaju suočeni s nedostatnim uslugama javnog prijevoza, te su prisiljeni za većinu svojih putovanja koristiti automobile.

Strateške smjernice Europske unije u velikoj mjeri potiču razvoj sustava javnog prijevoza. Javni prijevoz pruža brojne prednosti nad prijevozom isključivo automobilima i to u vidu manjeg zagađenja, veće energetske učinkovitosti, veće prometne sigurnosti, itd. Također, pružanje optimalnih usluga javnog prijevoza zaustavalja iseljavanje ruralnih i suburbanih regija, te useljavanje stanovništva u gradove, čime se stvaraju uvjeti za dugoročno održivo planiranje regija.

Potrebu za razvitkom sustava javnog prijevoza potvrđuju i brojni primjeri dobre prakse iz razvijenih zemalja Europe i svijeta. Želite li saznati više o prednostima javnog prijevoza, te kako je moguće stvoriti atraktivne i učinkovite sustave javnog prijevoza u Hrvatskoj, onda obavezno posjetite predavanje u prostorima Zelene akcije!

Facebook event.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.