hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predavanja u predposljednjem tjednu Jesenskog ekoseminara!

Perma

Ulazimo u pretposljednji tjedan Jesenskog ekoseminara. Ovaj tjedan manje ćemo se baviti problemima, a mnogo više rješenjima. I to praktičnim rješenjima od kojih veliki dio možete primjeniti sami, ovdje i sada. Teme predavanja su uradi-sam održivost i permakultura. Sva predavanja na ekoseminaru su besplatna i otvorena za sve građane, a dešavaju se u prostoru Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu). Nije potrebna prethodna najava dolaska. Više o predavanjima u nastavku.

Predavanje o uradi-sam održivosti desit će se u utorak 13. studenog s početkom u 20:00 sati. Predavanje će pokazati kako ljudi zabrinuti za budućnost planeta, ne želeći čekati reakcije vlada koje su uglavnom spore i nedostatne, preuzimaju stvari u svoje ruke i prakticiraju održivost u svakodnevnom životu, upravo na mjestima gdje žive i rade. Na ovom predavanju moći ćete naučiti koje vam sve opcije stoje na raspolaganju - od uštede energije kroz mjere energetske efikasnosti, promišljenog kupovanja, pa do ozbiljnijeg redizajna mjesta na kojem živite. Predavač je Bruno Motik, predsjednik udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (http://zmag.hr) te pokretač i sudionik brojnih projekata vezanih uz različita uradi-sam održiva tehnička rješenja.

Predavanje o permakulturi i hrani održava se u četvrtak 15.11. s početkom u 20:00 h. Permakultura je metoda dizajna održivih ljudskih zajednica prema obrascima iz prirode. Samu riječ permakultura (permanentna agrikultura) i principe osmislili su Australci Bill Mollison i David Holmgren šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Permakulturni dizajn izrađuje se na temelju tri načela – briga za ljude, briga za Zemlju i pravedna raspodjela resursa. Kao predlošci se koriste uzorci iz prirode, kako bi se optimalno iskoristili svi prirodni potencijali spajajući ih u međusobno podupiruće elemente koji zadovoljavaju naše potrebe bez narušavanja prirodnog reda. Permakultura nije samo metoda vrtlarenja, a nije ni „new age“ filozofija. Permakultura je način života u kojem se teži proizvesti svoju hranu i energiju iskorištavajući raspoložive prirodne resurse, a sve to koristeći svoj razum, osjećaje, vještine te primjere iz prirode. Predavačica je Sunčana Pešak, dugogodišnja aktivistica udruge zmag te pokretačica i sudionica mnogih projekata i inicijativa vezanih uz permakulturu, održivu poljoprivredu i alternativnu ekonomiju.

Vidimo se na predavanjima.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.