hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pozivamo vas na predavanje i okrugli stol o kvaliteti zraka i zdravlju u kontekstu pristupanja EU

Rafinerija random

Zelena akcija vas poziva na predavanje i okrugli stol o problemima zagađenja zraka u Hrvatskoj te utjecaju koji će na kvalitetu zraka imati usklađivanje sa zakonodavstvom Europske unije.

Zrak je jedan od okolišnih čimbenika s najvećim utjecajem na ljudsko zdravlje. Zrak udišemo neprestano, a njegovo zagađenje se u većini slučajeva osjeti odmah, te ga je nemoguće ignorirati. Zrak ima presudan utjecaj na kvalitetu života pa ne čudi veliki interes javnosti za kvalitetu zraka, kao i veliko nezadovoljstvo u situacijama kada je ona narušena.

Predavanje bi trebalo pružiti sažet i svima razumljiv pregled najvažnijih politika Europske unije vezanih uz zagađenje zraka, a okrugli stol će okupiti stručnjake za zaštitu okoliša, predstavnike inicijativa koje se bore za zaštitu kvalitete zraka u svojim lokalnim zajednicama, te predstavnike državnih institucija koje su zadužene za kontrolu zagađenja zraka i provedbu mjera koje bi trebale osigurati njegovu kvalitetu. Neka od pitanja na koja ćemo na predavanju i okruglom stolu pokušati odgovoriti jesu:

  • Kakva je kvaliteta zraka u Hrvatskoj?
  • U kojoj je mjeri, kada je riječ o pitanjima zaštite kvalitete zraka, hrvatsko zakonodavstvo usklađeno s relevantnim zakonodavstvom EU, te u kojoj su mjeri zakonodavne promjene zaživjele u praksi?
  • Znači li usklađivanje sa zakonodavstvom EU primjenu viših standarda kvalitete zraka u Hrvatskoj nego li je to bilo do sada?
  • Kakvi su izgledi da se u skorijoj budućnosti riješe problemi pojedinih problematičnih područja, kao što su Sisak i Slavonski Brod?

Predavanje pod nazivom Zagađenje zraka u zdravstvenim i okolišnim politikama Europske unije održat će se u ponedjeljak, 30. svibnja, s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu). Predavačica će biti gđa. Anne Stauffer iz organizacije Health and Environment Alliance (HEAL). Health and Environment Aliance (hrvatski: Koalicija za zdravlje i okoliš) je međunarodna mreža koja okuplja preko 60 udruga koje se bave utjecajem okoliša na zdravlje ljudi. Predavanje će biti na engleskom jeziku uz simultani prijevod na hrvatski.

Okrugli stol naslovljen Kvaliteta zraka i zdravlje – što možemo očekivati od usklađivanja s okolišnim i zdravstvenim zakonodavstvom Europske unije? održat će se u utorak, 31. svibnja, s početkom u 11:00, također u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu). Izlagači na okruglom stolu bit će:

  • Iris Beneš, Brodsko ekološko društvo
  • Bernard Ivčić, Zelena akcija
  • Danijel Prerad, Sisačka eko akcija
  • Anne Stauffer, Health and Environment Aliance (Bruxelles)
  • Jasenka Nećak, Ravnateljica Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom MZOPUG

Predavanje i okrugli stol dešavaju se kao dio projekta Utjecaj Hrvatskog pristupanja EU na zdravlje i okoliš kojeg financira Europska unija kroz program IPA INFO 2009.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.