hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poziv Zagrepčanima da komentiraju Plan gospodarenja otpadom

Jakusevac

Zagrepčani, sami odaberite cijenu zbrinjavanja vlastitog otpada! Zelena akcija poziva građane da komentiraju Plan gospodarenja otpadom za Grad Zagreb koji je gradska uprava dala na javni uvid do 15. rujna. 2009. godine.

Zagrepčani, sami odaberite cijenu zbrinjavanja vlastitog otpada!

Zelena akcija poziva građane da komentiraju Plan gospodarenja otpadom za Grad Zagreb koji je gradska uprava dala na javni uvid do 15. rujna. 2009. godine.

Plan gospodarenja otpadom je provedbeni dokument koji će odrediti budući način sakupljanja, obrade i zbrinjavanja otpada u Zagrebu za razdoblje od 2009. do 2015. godine. Ukoliko Skupština Grada Zagreba izglasa Plan u predstavljenom obliku, Zagrepčanima će se prema našim procjenama mjesečna komunalna naknada povećati za 60 %.

Iako Zelena akcija već nekoliko godina zagovara bolja rješenja, za konačnu obradu otpada je prema Planu odabran najskuplji i najštetniji mogući način - spaljivanje otpada. Plan predviđa izgradnju postrojenja za termičku obradu otpada tj. spalionice u istočnom djelu Zagreba (Resniku). U spalionici će se godišnje spaljivati 400.000 tona otpada pri čemu će nastajati 100.000 tona toksične šljake koja će se prema Planu odlagati na Jakuševcu. 

Spalionica je najlošije rješenje ne samo iz ekološke perspektive, već je i daleko najskuplje rješenje. Prema Planu će izgradnja spalionice Zagrepčane koštati čak milijardu i 400 milijuna kuna što će dovesti do porasta cijene komunalne naknade koju Zagrepčani mjesečno plaćaju za barem 60 %.

Poučeni primjerima Pročistača otpadnih voda i Muzeja za suvremenu umjetnost, ne vjerujemo da će cijena spalionice ostati na milijardu i 400 milijuna kuna, već smatramo da će narasti u toku gradnje i do dvostrukog iznosa. Zelena akcija predlaže jeftiniju i manje štetnu metodu obrade otpada – postrojenje za mehaničko - biološku obradu otpada te naprednije programe recikliranja i zbrinjavanja mulja iz Pročistača otpadnih voda.

Zelena akcija poziva građane da se aktivno uključe u raspravu o Planu gospodarenja otpadom te da sami odaberu i predlože najbolji način gospodarenja njihovim otpadom. Javni uvid traje do 15. rujna 2009. godine, a Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba može se naći na službenim stranicama Grada Zagreba (http://www.zagreb.hr ).

Kontakt: Marijan Galović, voditelj programa gospodarenja otpadom, 098 849 982

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.