hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

POZIV ZA STUDENTE PRAVA I PRAVNIKE IZ NEVLADINIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA - SEMINAR IZ OKOLIŠNOG PRAVA

Sava

Pozivamo Vas da se prijavite na trodnevni seminar iz okolišnog prava koji će se od 25. do 27. travnja 2012. godine održati u Vinkovcima. Seminar organiziraju Zelena akcija iz Zagreba i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle u partnerstvu sa udrugama Zeleni san Vinkovci i Ekološka koalicija unskog sliva.

Svrha seminara je da studenti prava i pravnici koji rade u NVO-ima za zaštitu okoliša steknu nova znanja o značaju i ulozi prava u zaštiti okoliša. Problematika zaštite okoliša u svijetu, a pogotovu u Europi postaje jedno od ključnih pitanja opstanka i održivog razvoja. Klimatske promjene i stanje okoliša su posljedica prije svega ljudskog djelovanja i težnje za razvojem „pod svaku cijenu“. Potreba da se okoliš zaštiti od zagađenja i pretjeranog eksploatiranja prirodnih resursa je sve jača. Jedan od temeljnih načina zaštite okoliša od štetnog ljudskog djelovanja je razvijeno okolišno zakonodavstvo te pravni instrumenti i infrastruktura za njegovo provođenje. Nedostatak specijaliziranih pravnika za „okolišno pravo“ je jedan od velikih problema sa kojima se susreću i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Nadamo se da ćemo ovim seminarom potaknuti mlade pravnike da okolišno pravo bude njihovo buduće profesionalno opredjeljenje. Predavači na seminaru će biti međunarodni i lokalni stručnjaci iz područja prava zaštite okoliša: Csaba Kiss iz Mađarske, Thomas Alge iz Austrije, Ana Matoz Ravnik iz Slovenije, Lana Ofak i Darko Bizjak iz Hrvatske, te Đorđe Stefanović iz Bosne i Hercegovine. Na seminaru će se obrađivati pravni instrumenti koji predstavljaju implementaciju nekih od temeljnih okolišnih prava - prava na sudjelovanje javnosti u donošenju okolišnih odluka, prava na pristup informacijama i prava na pristup pravosuđu u okolišnim pitanjima.
Troškove puta od mjesta Vašeg studiranja odnosno rada, do Vinkovaca i nazad, te troškove boravka i hrane za vrijeme seminara snose organizatori seminara. Ukoliko putujete automobilom molimo vas da planirate zajednički dolazak sa što manjim brojem automobila - rado ćemo vam pomoći oko povezivanja i organizacije sa drugim sudionicima.

Na natječaj se mogu prijaviti studenti prava 3. i 4. godine pravnih fakulteta u Zagrebu i Osijeku te pravnici iz NVO-a za zaštitu okoliša iz republike Hrvatske čije je sjedište organizacije na području sliva rijeke Save, a koje se nalazi u našem projektnom području:

  • Županija Vukovarsko-srijemska,
  • Županija Brodsko-posavska, gradovi
  • Županija Sisačko-moslovačka.

Prijave možete slati putem faksa na broj 01/ 48 13 096 ili poštom na adresu: Zelena akcija, Frankopanska 1, 10 000 Zagreb najkasnije do 8. travnja 2012. sa slijedećim podacima:

  • ime i prezime,
  • godina i mjesto rođenja,
  • mjesto prebivališta,
  • naziv i adresa pravnog fakulteta na kojem studirate ili NVO u kojem radite,
  • kontakt telefon i adresa,
  • motivacijsko pismo (opisati interes za sudjelovanje na seminaru i očekivanja - najviše jedna A4 strana).

Zainteresirani kandidati koji u motivacijskom pismu pokažu najveći interes za tematiku biti će izabrani za sudjelovanje na seminaru koji će okupiti 20 polaznika - 10 iz Hrvatske i 10 iz Bosne i Hercegovine.

O rezultatima natječaja ćemo Vas obavijestiti najkasnije do 15.04.2012, nakon čega će odabrani kandidati dobiti ostale informacije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.