hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Povodom Dana rijeke Save predstavljamo novi prekogranični projekt Zelene akcije

Sava

Povodom 1. lipnja – međunarodnog Dana rijeke Save, Zelena akcija želi izvijestiti javnost o projektu prekograničnom projektu Zelene akcije "Uspješno sudjelovanje javnosti u upravljanju slivom rijeke Save".

U Bihaću je prije 2 tjedna (16.05.2011.) održana svečana ceremonija kojom je obilježen početak ovog projekta prekogranične suradnje između Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Na svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz državnih, entitetskih i resornih ministarstava, te predstavnici/ce općina s područja sliva rijeke Save iz Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Projekt je financiran najvećim dijelom iz EU IPA fondova za prekograničnu suradnju, a uz Zelenu akciju koja vodi hrvatski dio projekta, dio projekta u BiH vodi Centar za razvoj i podršku iz Tuzle. Partneri u projektu su i udruge Zeleni san iz Vinkovaca te Ekološka koalicija unskog sliva iz Bihaća.

U slivu rijeke Save u RH i BiH, živi čak 2,5 milijuna stanovnika. Taj dio sliva rijeke Save je direktno ugrožen velikim zagađenjima koji dolaze iz industrije, poljoprivrede te prekomjerne eksploatacije prirodnih resursa (šljunak, šume). Upravljanje i zaštita prekograničnih rijeka tj. slivova  vrlo je zahtjevna i izazovna zadaća. U skladu s Okvirnom direktivom o vodama EU, kao i s Okvirnim sporazumom o slivu rijeke Save formirana je Međunarodna komisija za sliv rijeke save (ISRBC) koja trenutno radi na izradi Plana upravljanja slivom rijeke Save. Za uspješnu izradu i kasniju provedbu Plana upravljanja slivom bitno je, te u skladu s Arhuškom konvencijom i obavezno, uključiti što širu javnost u cijeli postupak donošenja odluka.

Nakon svečanosti otvorenja projekta, u Bihaću je održan seminar pod nazivom „Izazovi i mogućnosti primjene Okvirne direktive o vodama“. Predavači su bili stručnjaci i stručnjakinje iz različitih zemalja Europske unije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a sudionicima su prenijeli/le svoje znanje i iskustvo o EU Okvirnoj direktivi o vodama, o Aarhuškoj konvenciji te različitim principima i standardima sudjelovanja javnosti u procesima odlučivanja o okolišu. Seminar se održao od 16. do 21. svibnja 2011 godine, a okupio je 65 sudionika/ca.  Projekt nastavljamo nizom od 8 radionica koje će se održavati u mjestima uzduž rijeke Save s obje strane granice, a prva u nizu radionica održat će se  16. lipnja ove godine u Vinkovcima.

Za više informacija:
Vanja Nikolić (Zelena akcija), voditeljica projekta 099/3149 625

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.