hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Potpišite peticiju i recite UN-u: Stop zagađenju plastikom!

Header bffp 2019w

Sutra je zadnji dan za potpisati peticiju i poručiti svjetskim čelnicima da vam je stalo do toga da podrže pravno obvezujući globalni sporazum o zagađenju plastikom koji će obuhvatiti cjelokupni životni ciklus plastike - uključujući ekstrakciju, proizvodnju, transport, korištenje, odlaganje i sanaciju.

Dok su u tijeku diskusije o zaustavljanju zagađenja plastikom na visokim razinama, svatko od nas može potpisati peticiju i zatražiti od UN-a da se ozbiljnom problemu pristupi na ozbiljan način. Trenutno je prikupljeno oko 960 000 potpisa putem različitih platformi za peticije. Pomozite nam da dosegnemo milijun  do kraja dana u petak 25. veljače!

Neprestan porast količine proizvedene plastike doveo je do problema plastičnog otpada koji je nadmašio sposobnost društva da njime učinkovito upravlja  - upozorio je još 2020-te UN. Podaci o zagađenju plastikom poznati su i nadasve alarmantni. U godinu dana barem 8,8 milijuna tona plastike završava u oceanima. Plastika je zagadila našu vodu i zemlju, ona uništava život, prijeti sigurnosti hrane i doprinosi problemu klimatskih promjena. Pronađena je i u arktičkom snijegu, pa i ljudskom krvotoku.

Upravo zato će Skupština Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA) kreirati globalni sporazum s ciljem kontrole, odnosno zaustavljanja zagađenja plastikom. Mediji izvješćuju kako je većina zemalja pristala na takav sporazum, no upitno je hoće li biti obvezujući i koliko će biti ambiciozan. Primjerice, još uvijek nije jasno hoće li se sporazumom prevencija, ponovna uporaba i recikliranje isključivo promovirati ili će se ići u smjeru kontrole proizvodnje plastike te obuhvatiti njezin cijeli životni ciklus. Također je nejasno hoće li se sporazum doticati samo mora ili obuhvatiti cijeli planet - a nejasno je i kada će biti potpisan.

Pozivamo vas da potpišete peticiju te da ovaj hitni poziv podijelite sa svojim prijateljima i prijateljicama.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.