hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Poruka Bandiću: SMRDI! Odvajanje za svako kućanstvo, nema smrada za pučanstvo!

Prosvjednim performansom ispred zgrade Gradske uprave aktivisti i aktivistice Zelene akcije danas su od gradskih vlasti zahtijevali prestanak loših eksperimenata u gospodarenju otpadom te hitnu uspostavu sustava odvajanja otpada na kućnom pragu. Time bi se omogućilo kvalitetno prikupljanje, recikliranje i pravedna naplata te smanjile količine smeća koje zagađuju grad i zatrpavaju odlagalište Jakuševac.

U sklopu performansa aktivisti/ce su oko koša za smeće ispred zgrade Gradske uprave napravili usmrdjelo brdo od smeća, ukazujući time na probleme s kojima se građani/ke diljem Zagreba svakodnevno susreću jer im nije osiguran kvalitetan odvoz i odvajanje otpada. Istovremeno su istaknuli i veliku razglednicu s natpisom „Pozdrav iz Zagreba“ na kojoj su se nalazile fotografije pretrpanih kontejnera i kanti za otpad koje su građani slali Zelenoj akciji u sklopu on-line akcije #Smrdi. Kako bi gradskim vlastima jasno poručili da je situacija neizdrživa te da građani zahtijevaju da Grad nakon dugogodišnje bezuspješne i štetne politike gospodarenja otpadom napokon učini korak naprijed, istaknut je transparent „Odvajanje za svako kućanstvo, nema smrada za pučanstvo! #Smrdi“, a gradskoj upravi urudžbirana navedena razglednica i zahtjev za promjenama.

Gradonačelnik Bandić je u svojoj predizbornoj kampanji u kolovozu smanjio broj odvoza otpada i licemjerno pozvao na odvajanje bez osiguravanja adekvatne infrastrukture i pravedne naplate po količini miješanog otpada. Zelena akcija je tada reagirala priopćenjem upozoravajući da se postotak odvajanja neće povećati ako se građanima ne osiguraju spremnici za odvajanje što bliže kućnom pragu te pravedna naplata koja motivira na odvajanje i nagrađuje trud onih koji odvajaju i proizvode manje smeća. Upozorenje se pokazalo točnim i diljem Zagreba ubrzo je nastalo na stotine divljih deponija izazivajući neugodne mirise i narušavajući izgled grada, dok su se na Jakuševac nastavile odvoziti ogromne količine smeća.

„Gradska vlast mora shvatiti da postojeća situacija u kojoj su spremnici za odvajanje udaljeni od građana te postojeći sustav naplate u kojoj je svejedno odvajate li ili ne jer ćete platiti isti mjesečni račun, neće doprinijeti povećanju odvajanja i smanjenju nastanka smeća. U takvoj situaciji je smanjenje broja odvoza spremnika za miješani otpad korak unatrag. Tek nakon osiguravanja dovoljno spremnika za odvajanje na kućnom pragu i pravedne naplate treba uslijediti smanjenje odvoza miješanog otpada jer bi ga manje nastajalo s obzirom da bi se više odvajalo. Takav napredak zahtijevamo godinama, a gradonačelnik ga uporno odbija te stalno samo pokreće paušalne eksperimente u predizborno vrijeme“, rekao je Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji.

Sustavnim zanemarivanjem odvajanja i recikliranja što rezultira odlaganjem više od 90% komunalnog otpada na Jakuševac, Zagreb je u travnju ove godine došao do titule EU prijestolnice smeća, što očito nije bilo dovoljno da motivira gradsku vlast na promjene. Grad Zagreb i dalje nema važeći Plan gospodarenja otpadom, a proces izrade Akcijskog plana za unaprjeđenje sustava odvajanja na kojem je uz gradske službe radilo Ministarstvo zaštite okoliša i predstavnici građana, stopiran je te dokument nije službeno prihvaćen od strane Grada. To ukazuje na nastavak nebrige gradskih vlasti za građane i okoliš. Zahtijevamo hitnu uspostavu stabilnog sustava u kojem se otpad kvalitetno prikuplja i reciklira dok se mjesečni računi pravedno izračunavaju umjesto da se nameću proizvoljno po volji gradskih vlasti.

Fotografije s akcije možete pogledati u prilogu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.