hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Plastična vrećica? Ne, hvala!

Infographic

Danas, na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, koji se obilježava od 2008. godine, Zelena akcija poziva na prestanak uporabe plastičnih vrećica s ciljem smanjenja njihove proizvodnje i zagađenja okoliša. EU je također, u svibnju ove godine, napravila pozitivan korak i odlučila da države članice trebaju provesti mjere za znatno smanjenje godišnje potrošnje nerazgradivih vrećica. Stoga ponovo pozivamo i Ministarstvo zaštite okoliša da ne odugovlači i hitno prenese te odredbe u nacionalno zakonodavstvo.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica, od čega se zbog visokih troškova tek oko 1% reciklira, a ostatak završi u okolišu gdje uzrokuju štetu velikih razmjera. Plastičnim vrećicama može biti potrebno i do tisuću godina za razgradnju te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu u okolišu jer kontaminira ekosustave i završava u našoj hrani i vodi. Osim toga, plastične vrećice na odlagalištima i u morima ubijaju velik broj vodenih životinja i ptica koje ih zamijene za hranu ili se zapletu u njih.

Manje plastičnih vrećica također znači i manju ovisnost o nafti, čije prerađevine se koriste za njihovu proizvodnju. Stoga je, da bi se uspostavio održiv sustav, potrebno provesti mjere koje potiču uporabu platnenih vrećica i košara koje se mogu višekratno koristiti, smanjuju potrebu za potrošnjom sirovina za proizvodnju te čuvaju okoliš.

Zelena akcija je s udrugom Prijatelji životinja i nizom drugih udruga još 2009. nadležnom ministarstvu predala peticiju za zakonsku zabranu plastičnih vrećica, s prikupljenih više od 27.000 potpisa. Nažalost, po tom se pitanju do danas u Hrvatskoj ništa nije učinilo. Za razliku od Hrvatske, brojne druge zemlje aktivno rade na rješavanju problema plastičnih vrećica. Primjerice, Irska je 2002. prva u Europi uvela porez na njih, a do danas im je potrošnja pala za 90%.

U svibnju ove godine, Europski parlament je izglasao izmjene Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu kojima se države članice, pa time i Hrvatska, obvezuju na provođenje mjera za znatno smanjenje godišnje potrošnje nerazgradivih vrećica, kojih se na razini EU godišnje potroši oko sto milijardi. To je pozitivan pomak i jasan signal da plastičnim vrećicama moramo jasno i glasno reći: Ne, hvala!

Više činjenica o štetnosti plastičnih vrećica i akcijama raznih okolišnih udruga diljem svijeta kojima se zahtijeva njihovo smanjenje, kao i o načinima kako se i sami možete uključiti u aktivnosti, možete pogledati ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.