hr en
 • promijeni kontrast
 • promijeni pismo

Plan rada Zelenog telefona za 2005. godinu

Skoro svi zadani ciljevi postignuti su što samo pokazuje želju građana i aktivista Zelenog telefona (ZT) da se poboljša okoliš koji nas okružuje.

Zadovoljni smo postignutim prošlogodišnjim rezultatima rada. Skoro svi zadani ciljevi postignuti su što samo pokazuje želju građana i aktivista Zelenog telefona (ZT) da se poboljša okoliš koji nas okružuje. Što se tiće suradnje nadležnih inspekcijskih službi i aktivista ZT-a ne možemo napisati da se je nešto bitno poboljšala suradnja. Komunalno redarstvo se trudi obavijestiti nas o učinjenom problemu ako ne pismeno onda telefonskim putem. Redovitim telefonskim putem smo u stalnom kontaktu samo s nekim Područnim uredima dok s nekima nismo uspostavili nikakav kontakt. S građevinskom inspekcijom također nismo uspostavili kontakt i jedini su koji ne odgovaraju na naše dopise. Blokada informacija vidjela se je kod prepiske s nadležnim službama kod slučaja Medvednica. Postoji Zakon o pravu na pristup informacijama (NN br. 172/03) i Pravilnik o ustroju, sadržaju i načinu vođenja službenog upisnika o ostvarivanju prava na pristup informacijama (NN br. 137/04) međutim svi se oglušuju o njega.

Stoga nam je prioritet u 2005. godini:

 1. Uspostavljanje bolje suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom, državnim tijelima i ostalim predstavnicima nadležnih službi i javnih poduzeća.
  ZT će i 2005. godine nastaviti s organiziranjem
 2. Serije predavanja, tribina i okruglih stolova po pitanju zaštite okoliša koji će biti povezani s problemom koji obrađuje ZT
 3. Intenvizirati pružanje podrške lokalnim udrugama i inicijativama u njihovom djelovanju kroz edukaciju o pripremanju akcija i kampanja javnog zagovaranja (tzv. - brzo djelovanje ili rapid response).
  Tijekom 2004. godine broj prijava građana na ZT povećao se za 100%. Trend porasta prijava na ZT očekujemo i tijekom 2005. godine zbog sve veće zastupljenosti u medijima i sve veće ekološke osviješćenosti i senzibilnosti građana prema okolišu koji ih okružuje.
 4. Organiziranje akcija u suradnji s aktivističkom grupom, programom zaštite prirode i udrugama koje nam se obrate za pomoć (npr. Udruga Roma - čišćenje i ozelenjavanje barem jednog romskog naselja).
 5. Istraživanje i usklađivanje našeg Zakona o otpadu (naglasak na komunalnom otpadu) i Europske unije.
 6. Organizacija obilježavanja Dana planeta Zemlje, travanj 2005. godine. (ekoplac, koncert i izložba).

Izdavaštvo

1. Bilten ZT

kao i prošlih godina izlaziti će jedanputa mjesečno (12 Biltena godišnje) na četiri stranice.

2. Zeleni adresar

Nakon pokretanja jedinstvenog telefonskog broja ZT-a i tiskanja "Zelenog adresara Mreže ZT-a" za cijelu Hrvatsku (tiskan u svega 1000 primjeraka), smatramo kako je potreba za novim, proširenim i dopunjenim izdanjem iste publikacije još uvijek vrlo velika. Nov oblik i proširen sadržaj adresara biti će primarno namijenjen podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša, ukazivanje na potrebu pozitivne suradnje građana s nadležnim tijelima (lokalne i regionalne samouprave, državnih tijela, gospodarstvenih subjekata) i udrugama koje im stoje na raspolaganju i zagovaranje većeg sudjelovanja i odgovornosti građana u akcijama očuvanja okoliša.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.