hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pametne škole: Održan završni forum u Tuzli

Ps 2 1160x774

Vlada Tuzlanskog kantona i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle su u srijedu, 12. lipnja, organizirali završni forum pod nazivom “Energetska učinkovitost – ulaganja i dobrobiti”.

Cilj je bio da se prezentacijom učinaka provedbe projekta PAMETNE ŠKOLE sudionicima_ama foruma predstave dobrobiti koje donose ulaganja u energetsku učinkovitost, kao i da se kod slušatelja_ica probudi kreativnost u pripremi i provedbi projekata energetske učinkovitosti. Forumu je prisustvovalo više od 130 ljudi, većinom predstavnika općina i javnih poduzeća s područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kantonalnih vlasti u Federaciji BiH, obrazovnih ustanova iz Tuzlanskog kantona i organizacija civilnog društva.

Na samom početku premijerno je prikazan promotivni film o projektu PAMETNE ŠKOLE. Nakon filma sudionicima i sudionicama su prezentirani:

  • Analiza troškova i koristi mjera energetske učinkovitosti provedenih u projektu PAMETNE ŠKOLE - Edin Zahirović, Centar za razvoj i podršku;
  • Iskustva Tuzlanskog kantona u provedbi projekta PAMETNE ŠKOLE - Erna Kusturica, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i
  • Uloga obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ostvarenju ciljeva nove klimatske i energetske politike Europske unije za 2030.godinu, s pogledom na 2050.godinu - Prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing. redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, SDEWES Centre, Zagreb, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju.

Poslije prezentacija uslijedila je kratka pauza nakon koje je održana panel diskusija pod nazivom “Energetska učinkovitost – ulaganja i dobrobiti”. Kao panelisti na forumu su sudjelovali: Osman Puškar, ministar Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona; Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona; Jasmina Katica, predstavnica Federalnog ministarstva prostornog uređenja; Elma Kapetanović, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH; Siniša Rodić, predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ured u BiH; Goran Krstović, predstavnik Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ GmbH), ured u BiH; Ljubomir Majdandžić, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, SDEWES Centre Zagreb, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju.

Moto pod kojim je organiziran forum, a ujedno i poruka koja je poslana sudionicima_ama, je „Energetska učinkovitost nije trošak nego investicija“.

Ovaj forum organiziran je u okviru projekta prekogranične suradnje „Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE“. U okviru ovog projekta energetski je obnovljeno sedam škola s područja Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina) i Brodsko-posavske županije (Republika Hrvatska). Osim toga, održano je natjecanje škola u štednji energije u kojem je sudjelovalo 105 osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije, educirana su 42 zaposlenika škola u oblasti energetskog menadžmenta te je podržano 19 mladih inovatora iz oblasti primjene obnovljivih izvora energije.

Analizu troškova i koristi mjera energetske učinkovitosti provedenih u projektu PAMETNE ŠKOLE pogeledajte OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.