hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Otvorena izložba „Sava – susret kulture i prirode“ i održan seminar „Zajedno za Savu, zajedno za prirodu“

U prostorijama velike vijećnice Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu danas je u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode – Natura Slavonica i Brodskog ekološkog društva - BED održan seminar o zaštićenim područjima, a nakon toga u klaustru Samostana Presvetog Trojstva otvorena izložba Sava – susret kulture i prirode. Izložba je dio edukacijskih i pomotivnih aktivnosti projekta Sava kultura-NATURA kojeg vodi Zelena akcija, te će nakon 10 dana u Slavonskom Brodu preseliti u još dva grada u poplavnom području rijeke Save.

Na seminaru pod nazivom Ekološka mreža NATURA 2000 – zajedno za Savu, zajedno za prirodu okupilo se pedesetak predstavnika institucija, udruga, LAG-ova, upravljača i korisnika područja ekološke mreže u Brodsko-posavskoj županiji iz različitih sektora te učenici smjera šumarski tehničar SŠ Matija Antun Reljković Slavonski Brod. Kroz seminar su upoznati s projektom Sava kultura-NATURA, Natura područjima u Republici Hrvatskoj i Brodsko-posavskoj županiji, kao i s upravljanjem ekološkom mrežom i mogućnošću korištenja različitih mjera kroz Program ruralnog razvoja.

Nakon seminara, u klaustru Samostana Presvetog Trojstva je otvorena izložba. Domaćini Josip Bodrožić-Džakić, ravnatelj Javne ustanove Natura Slavonica, i Šimo Beneš, predsjednik Brodskog ekološkog društva – BED, pozdravili su sve prisutne, a Marko Košak sa Programa zaštite prirodnih dobara Zelene akcije ukratko opisao izložbu naglasivši da ona na pedeset fotografija prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti, kao i održive prakse poput ekstenzivnog stočarenja u poplavnom području rijeke Save u Hrvatskoj. Potom je izložbu svečano otvorio gvardijan franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu p. Franjo Jurinec, kojem je ravnatelj Javne ustanove zahvalio na ustupanju prostora samostana za potrebe izložbe. Građani će izložbu u Slavonskom Brodu moći razgledati do 24. siječnja 2016. godine svaki dan od 08.00 do 19.00 sati, a ulaz je slobodan. Izložba u baroknom samostanu kraj Save omogućila je da se na poseban način spoje glavni elementi projekta: Sava, kultura i Natura.

‘Sava kultura NATURA’ projekt je koji se provodi u sklopu programa pretpristupne pomoći IPA 2011- Potpora organizacijama civilnog društva u razvoju partnerstva za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući potencijalna NATURA 2000 područja. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nositelj projekta Sava kultura Natura je Zelena akcija iz Zagreba uz partnere - Brodsko ekološko društvo-BED, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije Natura Slavonica, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Zagrebačke županije Zeleni prsten i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije.

Fotografije sa seminara i izložbe su u prilogu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.