hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Otvaranjem novih zelenih točaka do održive budućnosti i zdravog okoliša

Dsc04015

U sklopu projekta " Ka zajednicama koje recikliraju u Osječko baranjskoj županiji i Severno-bačkom okrugu" financiranom od strane Europske unije, danas 20.09.2011. održana je konferencija za medije na kojoj su Gradonačelnik Grada Osijeka gospodin Krešimir Bubalo, predstavnici komunalnog poduzeća Unikom d.o.o., zajedno sa voditeljiima projekta Zelenom akcijom iz Zagreba, Zelenim Osijekom, organizacijom CEKOR iz Subotice i predstavnicima Javnog komunalnog poduzeća iz Subotice otvorili pet novih zelenih otoka koji će građanima Osijeka koristiti za olakšano odvajanje otpada.

Odvajanje otpada u gradu Osijeku provodi se putem zelenih otoka koji se nalaze na raznim lokacijama u gradu. Međutim, da bi takvi sustavi bili uspješniji potrebno je uložiti dodatne napore u edukaciju građana ali i osmisliti novu infrastrukturu koja će im pomoći u tim nastojanjima. Stoga su novi zeleni otoci, projektno nazvani eko-točke, još jedan od načina svih partnera uključenih u projekt da svojim građanima pruže čistiji i zdraviji okoliš.

Svaka eko-točka biti će opremljena spremnicima za odvajanje otpada i to za staklo, metal, plastiku i papir te će koristiti  svim građanima, međutim ciljana skupina biti će građani određene lokacije na kojoj se eko-točka nalazi. Ovakav se sustav  koristi u gradovima diljem svijeta te se pokazao najboljim rješenjem za stambene blokove čiji broj stanovnika prelazi dvjestotinjak građana. Ovakvi su sustavi također ekonomski najisplativiji, a studije su pokazale da se lakšim pristupom do određene zelene točke mnogostruko podiže stopa reciklaže otpada ali i smanjuje količina koja odlazi na odlagališta. Eko točke nalaze se na pet različitih lokacija u gradu Osijeku a to su Vijenac Ivana Meštrovića, Vijenac Slavka Kolara, Vijenac Josipa Kozarca, Vijenac Gorana Zobundžije te lokacija na Uskim njivama (Kninska ulica). Uskoro se očekuje otvaranje eko točaka i u Subotici, gdje će se građanima također omogučiti da sav svoj otpad odgovorno i inteligentno odvoje te na taj način očuvaju svoj okoliš i prirodu.

U trenutku otvaranja novih eko-točaka u Osijeku i Subotici Europska unija prezentira novu strategiju za efikasnost resursa koja će pred zemlje članice Europske unije postaviti još više i zahtjevnije standarde u pogledu gospodarenja otpadom. Danas objavljena Strategija naglašava da prioritet u financiranju iz europskog proračuna imaju upravo ovakvi projekti čiji je cilj smanjenje količina otpada za odlaganje. Stoga se ovakvi napori svakako trebaju nastaviti zajednički s građanima koji će količinu svog otpada smanjiti već u trenutku nastajanja, proizvedeni otpad odvojiti i reciklirati te nadležnim tijelima koja će pokazati dobru političku volju i interes da se ovakvi sustavi osnaže do zavidnog nivoa, kako bi gradovi Osijek i Subotica također mogli poslužiti kao pozitivni primjeri nekim drugim svjetskim državama.

Kontakt:
Marijan Galović – 098 849 982 (Zelena akcija)

Dokumenti

Priopćenje povodom otvaranja novih Zelenih otoka u Osijeku (20.9.2011.)

PDF 178 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.