hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Otpor zajednica u Makedoniji protiv rudarske industrije: ”Spas za Valandovo”

Tumblr inline oqgajvkoog1ujyitm 1280

Makedonska građanska inicijativa “Spas za Valandovo” je neformalna inicijativa koja je okupila oko 40 ljudi iz svih područja zemlje s jednim ciljem: zaustavljanje svih aktivnosti rudarskog kompleksa Kazandol.

Kompanije “Sardich MC” radi na otvaranju rudnika bakra te pokretanju proizvodnje bakra u općini Valandovo. Osim toga, tvrtka je licencirana za daljnja istraživanja drugih dviju lokacija na području Valandova. Odluke o davanju zemljišta u koncesiju te otvaranja teških i zagađivačkih industrija u regiji Valandovo donesene su bez otvorene i transparentne konzultacije s građanima_kama ove općine.

Ovaj rudnik bakra, koji je otvorenog tipa, nalazi se na udaljenosti od svega nekoliko kilometara od grada Valandova i samo nekoliko stotina metara od najbližeg sela s turskim stanovništvom, Kazandol.

Prema studiji procjene utjecaja na okoliš, koju je provela dotična kompanija, proces proizvodnje bakra uključuje korištenje H2SO4 za ispiranje. Štoviše, za eksploataciju 64.000 tona bakra bit će iskorišteno 350.000 tona H2SO4 (sumporna kiselina). Kao posljedica, regija bi mogla biti pogođena kiselim kišama koje uništavaju biljke i negativno utječu na sve ostale žive organizme. Pored toga, postoje i opasnosti onečišćenja nadzemnih i podzemnih voda. Dok je zagađenje prašinom iz svakodnevnog rudarenja i detonacija neizbježno.

Ovaj će rudnik imati ogromne posljedice i na floru i faunu te ljudsko zdravlje u regiji. Imat će ozbiljan utjecaj i na poljoprivredu.

Glavno zanimanje i izvor prihoda građana_ki ove regije je poljoprivreda. Jugoistočna regija Makedonije zaslužna je za više od 30% ukupne poljoprivredne proizvodnje u zemlji i godišnje doprinosi s 237,7 milijuna eura bruto dodane vrijednosti države. Uzevši sve to u obzir, rudnik će imati štetne posljedice ne samo na ljudsko zdravlje i okoliš, već i na osnovni izvor prihoda za većinu stanovništva u regiji Valandovo.

Osim toga, Valandovo je epicentralno područje većine seizmički aktivnih regija u Makedoniji (61 potres magnitude ≥ 4,0 od 1901.) te su najsnažniji potresi sa šireg područja registrirani ovdje, s intenzitetom do 9 stupnjeva na MCS ljestvici. To samo dodatno produbljuje opasnost od utjecaja na okoliš ovog ili bilo kojeg drugog rudnika u regiji.

Ostali ciljevi inicijative su edukacija i širenje informacija svim građanima i građankama općine o posljedicama rudnika i njegovog poslovanja.

Osim toga, rade i na platformi za javne konzultacije, nakon čega slijedi poziv na referendum za donošenje demokratske odluke o tome žele li građani_ke ove općine da zajednica bude otvorena za teške i onečiščujuće industrije, poput ove navedene.

Krajnji cilj inicijative je zaustaviti ulaganje i postići izmjenu odluke o otvaranju rudarnika bakra otvorenog tipa u općini Valandovo.

Glavne aktivnosti kampanje su:

  • priprema edukativnih materijala (u savjetovanju sa stručnjacima, komparativna analiza, obrazovna platforma)
  • širenje edukativnog i promotivnog materijala u javnosti
  • uključivanje različitih skupina šire javnosti u raspravu (poljoprivrednici, mladi, odgajatelji, liječnici itd.).

Inicijativa je trenutno u procesu prikupljanja potpisa građana_ki kako bi pokrenuli_e lokalni referendum. Prema Zakonu o samoupravi, građani_ke imaju pravo pokrenuti lokalni referendum prikupljanjem potpisa od 20% ukupnog biračkog tijela u općini.

Općina je dužna primijeniti ishod referenduma u svojim daljnjim odlukama o ovom pitanju.

Dana 28.05.2017. inicijativa će organizirati prvi festival domaće hrane, a bit će predstavljeni svi proizvodi koji se proizvode u toj regiji. Također će se raspravljati sa stručnjacima_kinjama za okoliš o utjecaju rudarske industrije na regiju Valandovo te s aktivistima_kinjama za ljudska prava u vezi s pravom građana_ki da sudjeluju u donošenju odluka lokalne uprave.

Bit će i glazbenih predstava, umjetničkih galerija, itd. Glavni cilj festivala jest podići svijest građana_ki o utjecajima rudnika otvorenog tipa, o utjecajima rudarstva na gospodarstvo, o pravima građana_ki na čist i nezagađen okoliš te procesu donošenja odluka lokalne uprave.

Pratite inicijativu putem njihove web stranice i Facebooka.

Kampanju je podržala mreža Young Friends of the Earth Europe

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.