hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Oprema za plažu može ugroziti vašu plodnost

Beach 1600

Japanke, kupaći kostimi, maske za ronjenje i slični proizvodi mogu sadržavati posebno zabrinjavajuće tvari. Provjerite sastav proizvoda pomoću aplikacije Scan4Chem!

Na putu od ručnika do mora često nosimo natikače ili japanke. Od utapanja u moru štitimo se kolutima i narukvicama na napuhavanje, a sol držimo podalje od očiju pomoću naočala za plivanje. Međutim, svi ti proizvodi, napravljeni od plastike, mogu sadržavati štetne tvari.

Jedne od najštetnijih tvari su takozvane posebno zabrinjavajuće tvari (PZT). To su tvari za koje je znanstveno dokazano da su primjerice reprotoksične, mutagene ili bioakumulativne.

Štetne tvari u opremi za plažu

Proizvodi od mekane ili gumaste plastike, kao što su japanke i koluti na napuhavanje, mogu sadržavati posebno zabrinjavajuće plastifikatore. Najpoznatiji primjer takvih plastifikatora su ftalati koji mogu smanjiti plodnost ili naštetiti razvoju ploda u maternici. Postoje mnogi drugi plastifikatori za koje je dokazano da tako djeluju na hormonski sustav čovjeka i životinja, dok za druge često postoji opravdana sumnja da imaju slično djelovanje.

Opasnost se ne krije samo u proizvodima od gumaste plastike. PZT-e često sadržavaju i proizvodi od spužve, u kojima najčešće pronalazimo:

  • policiklične aromatske ugljikovodike (eng. kratice PAH), od kojih su neki sigurno kancerogeni, a za neke se opravdano sumnja da su kancerogeni i
  • formamid, koji se koristi kao sredstvo za razvoj mjehurića u spužvama, a koji, između ostalog, može uzrokovati neplodnost i oštetiti plod.

Njemački potrošački časopis Okotest (hrv. Ekotest) 2018. ispitao je sastav pomagala za plivanje, a formamid je bio prisutan u gotovo polovici testiranih proizvoda u masenom udjelu većem od 0,1 posto.

Naposljetku, problematični su i proizvodi koji sadrže silikon, kao što su dihalice i maske za ronjenje i plivanje. Oni mogu sadržavati cikličke siloksane, za koje se također sumnja da oštećuju plodnost, a štetni su i za okoliš.

Kako izbjeći takve tvari?

  • Nemojte kupovati jeftine predmete, pogotovo ne na sumnjivim štandovima na kojima predmeti nemaju deklaraciju s nazivom proizvođača ili uvoznika;
  • Izbjegavajte mekanu, crnu i smrdljivu plastiku;
  • Izbjegavajte proizvode od spužve ili pjene. To se ne odnosi samo na pomagala za plivanje, već i na podloške za jogu i dječje podloge za igranje.

Iskoristite svoje pravo na informaciju

Europska uredba o kemikalijama, REACH, daje vam pravo da proizvođača, uvoznika ili trgovca pitate sadrži li bilo koji njihov proizvod ikoju posebno zabrinjavajuću tvar u masenom udjelu većem od 0,1 posto. U sklopu projekta Life AskREACH, koji provodi i Zelena akcija, razvijena je aplikacija Scan4Chem koja vam omogućuje da proizvođaču ili trgovcu u nekoliko koraka pošaljete automatski generirani zakonski obvezujući upit o posebno zabrinjavajućim tvarima.

Slanjem upita, trgovcima i proizvođačima dajete do znanja da ste svjesni problematike posebno zabrinjavajućih tvari u proizvodima i da vas prisustvo takvih proizvoda zabrinjava.

Sudjelujte u nagradnom natjecanju u slanju upita!

Zelena akcija tokom kolovoza organizira novi krug natjecanja u slanju upita o PZT-ima u proizvodima.

Pošaljite upite pomoću Scan4Chem aplikacije i osvojite termosicu i kutiju za ručak!

Pomoću aplikacije skenirajte proizvode i proizvođačima pošaljite upite o posebno zabrinjavajućim tvarima. Zatim nama pošaljite screenshot (snimku zaslona) svoje Scan4Chem statistike za lipanj koju možete vidjeti u aplikaciji pod 'Moj profil' (My profile).

Screenshot nam možete poslati najkasnije do 1. 9. mailom na: askreach@zelena-akcija.hr. Nagradit ćemo tri osobe koje pošalju najviše upita. Imena pobjednika objavit ćemo 5. 9.

Preuzmite aplikaciju i skenirajte za promjenu!

*****

Ovaj tekst objavljen je u sklopu projekta AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiranog kroz Life+ program Europske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Zelene akcije i ne predstavlja nužno stajalište Europske unije. Provedbu projekta LIFE AskREACH u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.