hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uključi se u natjecanje o kemikalijama u proizvodima

Mobtel logoi

Saznajte što su posebno zabrinjavajuće tvari u proizvodima i uključite se u nagradno natjecanje Zelene akcije.

Kad vam netko spomene problem štetnih kemikalija u proizvodima, vjerojatno prvo pomislite na popise dugačkih i zastrašujućih naziva kemikalija na deklaracijama prehrambenih ili kozmetičkih proizvoda. Međutim, nekakav izvor sigurnosti već je samo to što proizvođači moraju deklarirati što su sve stavili u takav proizvod. Naime, ako ste zabrinuti zbog štetnih kemikalija u proizvodima, jednostavno možete pročitati deklaraciju i odlučiti hoćete li proizvod kupiti. Osim toga, tvari koje se uopće smiju stavljati u takve proizvode strogo su regulirane. Zato, nije pretjerano vjerojatno da će vas netko otrovati konzervansom u juhi u vrećici ili otapalom u dezodoransu.

Nažalost, takva stroga ograničenja odnose se na relativno mali broj kategorija proizvoda. Deklaracije ćete tako pronaći primjerice na hrani, kozmetici, lijekovima, sredstvima za čišćenje i bojama i lakovima, ali ih nažalost nećete pronaći na većini ostalih kategorija proizvoda.

Ako se osvrnete oko sebe, najvjerojatnije ćete shvatiti da nikako ne možete saznati što se nalazi u većini proizvoda koje vidite. Takva situacija vrijedi za skoro sve čvrste predmete, npr. za mobitele, odjeću, obuću, nakit, sportsku opremu, namještaj, kuhinjski pribor, posteljinu i zavjese, kupaonsku opremu i tako dalje. Dakle, vi kao kupac ne možete na jednostavan način u trenutku kupnje proizvoda saznati od čega je napravljeno ono što dodirujete po cijele dane, što nosite na sebi, što koristite za tjelovježbu, ono u čemu kuhate i iz čega jedete, ono na čemu spavate itd.

Osim što ne možete saznati od čega su takvi predmeti napravljeni, dodatan je problem što takvi predmeti smiju sadržavati tvari koje su dokazano štetne za zdravlje i za okoliš. Te tvari nazivaju se posebno zabrinjavajuće tvari i popis tih tvari održava Europska agencija za kemikalije. Na taj popis uvrštavaju se tvari koje su:

  • mutagene – izazivaju mutacije u genetskom materijalu;
  • kancerogene – izazivaju rak;
  • reproduktivno toksične – izazivaju neplodnost ili oštećenja ploda;
  • endokrini disruptori – ometaju rad hormonskog sustava pa izazivaju probleme u normalnom rastu i razvoju, ali i u svakodnevnom funkcioniranju;
  • postojane, bioakumulativne i toksične – u prirodi se ne razgrađuju, nego se nakupljaju u živim organizmima i na njih negativno djeluju.

U 2022. godini ipak bi možda bilo nevjerojatno da stanovnici razvijene Europske unije ne mogu saznati sadrže li proizvodi, kojima se svakodnevno koriste, tvari s tako zabrinjavajućim svojstvima.

Srećom, pravo na informaciju jamči nam europska Uredba REACH. Njezin 33. članak obvezuje trgovce, uvoznike i proizvođače da vam priznaju da njihov proizvod sadrži posebno zabrinjavajuće tvari ako ih taj proizvod sadrži u masenom udjelu od 0,1 posto ili većem. Nažalost, kao što smo ranije naveli, oni to ne trebaju navesti nigdje na samom proizvodu, nego vam to moraju priznati tek ako ih to formalno pitate. Takav mehanizam nije pretjerano praktičan jer malo tko ima vremena za tipkanje rječitih mailova dok stoji u dućanu i bira, primjerice, vešmašinu.

Zato smo s partnerima iz gotovo cijele Europske unije razvali aplikaciju Scan4Chem.

Aplikacija Scan4Chem omogućuje vam da skeniranjem barkoda proizvođaču i trgovcu pošaljete upit o prisustvu posebno zabrinjavajućih tvari u proizvodu. S obzirom na to da ni trgovci ni proizvođači uglavnom nemaju pojma što se nalazi u njihovim vlastitim proizvodima, dan im je rok od 45 dana u kojem vam moraju odgovoriti. Taj rok posve im je dovoljan da informacije dobiju od svojih dobavljača ili da (svoj vlastiti) proizvod pošalju na kemijsku analizu.

Ako proizvod ne sadrži nijednu posebno zabrinjavajuću tvar, na upit vam ne moraju odgovoriti.

Neki proizvođači dragovoljno su unijeli informacije o svojim proizvodima u našu bazu podataka pa ćete za takve proizvode informacije dobiti automatski nakon skeniranja barkoda. To uglavnom vrijedi za proizvode društveno i ekološki odgovornih proizvođača čiji proizvodi uglavnom ne sadrže nikakve posebno zabrinjavajuće tvari.

Nije vjerojatno da ćete aplikacijom odmah saznati da neki proizvod sadrži posebno zabrinjavajuće tvari. Proizvođači to ne žele reklamirati, stoga im je potrebno poslati upit.

Veliki broj upita može potaknuti proizvođače da iz svojih proizvoda uklone posebno zabrinjavajuće tvari. Slanjem upita direktno im dajete do znanja da vam je stalo do zdravstvene i okolišne sigurnosti proizvoda. Međutim, većina proizvođača i trgovaca zapravo ne želi imati posla s propisima koji se odnose na ove tvari, stoga su ih voljni ukloniti iz svojih proizvoda kad osvijeste da se te tvari nalaze u njihovim proizvodima. Ako im ni to ne pomogne i proizvođač ili trgovac nije zainteresiran za sigurnije alternative, bar možete biti sigurni da ste im zadali popriličnu količinu posla.

Scan4Chem nagradno natjecanje

Zelena akcija od 15. lipnja do 1. srpnja organizira natjecanje. Pošaljite upite pomoću Scan4Chem aplikacije i osvojite termosicu i kutiju za ručak!

Pomoću aplikacije skenirajte proizvode i proizvođačima pošaljite upite o posebno zabrinjavajućim tvarima. Zatim nama pošaljite screenshot svoje Scan4Chem statistike za lipanj koju možete vidjeti u aplikaciji u tabu Moj profil (My profile).

Screenshot nam možete poslati najkasnije do 1. 7. mailom na askreach@zelena-akcija.hr. Nagradit ćemo 5 osoba koje pošalju najviše upita. Imena pobjednika objavit ćemo 4. 7.

Preuzmite aplikaciju i skenirajte za promjenu!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.