hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Opasni otpad prijeti i građanima Hrvatske

Puto3v

Mučne scene koje zbog opasnog otpada gledamo ovih dana u Mađarskoj mogle bi se, nažalost, dogoditi i u Hrvatskoj. Javna je tajna da su mnoga zagrebačka poduzeća pribjegla praksi zakapanja opasnog otpada u ilegalne šljunčare u zagrebačkom vodozaštitnom području kako bi uštedjela na troškovima i to uz prešutni blagoslov nadležnih institucija. Scenarij kako brojni kemijski spojevi iz zakopanog opasnog otpada mogu ponovno izaći na površinu i ugroziti zdravlje ljudi, vidjeli smo za vrijeme nedavnih poplava rijeke Save.

I dalje od nadležnih institucija čekamo informaciju o konačnom uzroku smrti radnika tvornice "Portun Ferrum". Prema mišljenju Hrvatskog zavoda za toksikologiju uz dimetil disulfid u podrumu je postojao još jedan plin koji je uzrokovao smrt radnika, a koji je došao iz podzemlja što intenzivira početne sumnje da se radi o plinu koji je nastao iz zakopanog opasnog otpada. Uz postojeće sumnje da bi uzrok mogao biti opasan otpad zakopan u šljunčari tvornice "Pionir" ponovno upozoravamo nadležne institucije na veliku vjerojatnost da je opasni otpad još zakopan u krugu bivše tvornice "Rapid" koja se od tvornice "Portum Ferrum" nalazi na otprilike jednakoj udaljenosti kao tvornica "Pionir".

Zeleni telefon, najstariji program Zelene akcije, još od 1995. godine zaprima dojave građana o zakapanju opasnog otpada na područjima ilegalnih šljunčara u široj okolici Zagreba. Zelena akcija je uredno svaku prijavu proslijedila nadležnim inspekcijama pri Ministarstvu zaštite okoliša pa smo tako postupili i 28. veljače 2007. kada smo Inspekciji zaštite okoliša proslijedili anonimnu prijavu u kojoj građanin upozorava da su bačve s opasnim kemikalijama zakopane na području bivše tvornice «Rapid» na Jankomiru. Kao i mnogo puta prije nismo dobili povratnu informaciju od Ministarstva zaštite okoliša o tome je li nadležna inspekcija izvršila inspekcijski nadzor te koji su rezultati istog.

Zelena akcija traži da se Ministarstvo zaštite okoliša konačno javno očituje jesu li i kako nadležne inspekcije postupile prema prijavi Zelene akcije za opasni otpad od 28. veljače 2007. jer se od incidenta u tvornici "Portum Ferrum" Ministarstvo još nije službeno očitovalo o mogućnosti da je uzrok smrti radnika povezan sa ilegalno zakopanim opasnim otpadom u tvornici "Rapid". Zbog svega navedenog zatražit ćemo i inspekcijski nadzor od Upravne inspekcije Ministarstva uprave nad postupcima Inspekcije zaštite okoliša u ovom konkretnom slučaju.

Trenutna situacija, u kojoj čak 2/3 opasnog otpada u Republici Hrvatskoj završi na neadekvatnim odlagalištima ili u okolišu, potpuno je neodrživa i predstavlja, posebice u vodozaštitnim područjima, veliku prijetnju za zdravlje ljudi. Ministarstvo zaštite okoliša treba konačno organizirati nacionalne konzultacije sa svim zainteresiranim dionicima kako bi se ovakav problem zbrinjavanja opasnog otpadom počeo rješavati na sustavan način.

Dokumenti

Priopcenje: Opasnji otpad prijeti i građanima Hrvatske (6.10.2010)

PDF 64.6 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.