hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Online tribina 'O menstruaciji bez grča - uvjeti i ekologija'

Img 20210304 wa0013

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) i Udruga PaRiter pozivaju vas na online tribinu naziva “O menstruaciji bez grča” koja će se održati u srijedu, 10. ožujka, u 18:00 na platformi Zoom.

Cilj tribine je uspostaviti javni dijalog o menstruaciji i problemima s kojima se suočavaju osobe s menstruacijom, prvenstveno u vidu dostupnosti (višekratnih) menstrualnih proizvoda, ali i drugih problema, te putem razgovora potražiti sustavno rješenje.

U tjednu u kojem obilježavamo Međunarodni dan žena, kroz interaktivan razgovor ćemo predstaviti rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter te razmotriti menstrualne proizvode za višekratnu uporabu kao potencijalni instrument u borbi protiv menstrualnog siromaštva i zagađenja jednokratnom plastikom.

Što je menstrualno siromaštvo?

Istraživanje o menstrualnom siromaštvu ukazalo je na višestruke i značajne probleme kada govorimo o menstruaciji; kako one ekonomske prirode, tako i organizacijske, ekološke i društvene, u smislu stigmatizacije. Menstrualne potrepštine su preskupe: jedna trećina ispitanih, da su jeftinije, bi radije koristili_e nešto drugo, potencijalno višekratno.

No, iako jednokratne menstrualne potrepštine jesu skupe, one su za mnoge osobe s menstruacijom, s obzirom na realnost hrvatskih plaća, nažalost često i jedina opcija budući da početna investicija u višekratne proizvode iziskuje određena sredstva koje si mnoge osobe ne mogu priuštiti. Jednokratni proizvodi također proizvode i nevjerojatnu količinu otpada s kojom se moramo nositi. Nadalje, dio ispitanih na radnom mjestu, fakultetu ili u školi nema uvjete za održavanje higijene. Kada govorimo o pitanju menstruacije iz pogleda društvenih očekivanja, uvjeta i stigme, nailazimo na nerazumijevanje, stid i nedostatak dostojanstva onih koje_i menstruiraju.

Pridružite nam se na ovoj tribini bez grča, stigme i stida te poslušajte na koje načine možemo svi i sve zajedno, doprinijeti rješavanju nekih od navedenih problema!

Nastojat ćemo uspostaviti sigurniji prostor za sve koji_e nam se žele pridružiti, stoga ne oklijevajte.

Tribinu moderira: Marinella Matejčić, Udruga PaRiter

Na tribini će govoriti:

  • Dr. sc. Ana Marija Sikirić Simčić, docentica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci
  • Maja Močibob, dipl. psihologinja
  • Ana Marija Mileusnić, Zelena akcija

ZOOM: Poveznica za uključenje na tribinu

Facebook događaj pronađite OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.