hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Online radionica 'Sustavi za ponovnu uporabu u RH - prilike i prednosti'

Main image croatian

Povodom Svjetskog dana prava potrošača, Zelena akcija poziva sve poduzetnike_ce te one poduzetničkog duha na online radionicu "Sustavi za ponovnu uporabu u RH - prilike i prednosti" koja će se održati u srijedu, 31. ožujka, od 10 do 13 sati na platformi ZOOM. Radionica se održava u sklopu kampanje #WeChooseReuse.

Želite biti dio pokretačke snage za uspostavu kružnog gospodarstva utemeljenog na principu nulte stope otpada, ključnog za eliminaciju toksičnih jednokratnih plastičnih predmeta? Svojim poslovanjem želite ponuditi rješenja za ponovnu uporabu, no trebate više informacija o ekonomskoj računici, ali i ekološkoj prednosti takvih sustava? Ako je odgovor na pitanja da, ova je radionica pravo mjesto za vas!

Sve više potrošača u EU svjesno je razornog utjecaja jednokratne plastike na okoliš, klimatske promjene i ljudsko zdravlje. Uspostavljanje sustava za ponovnu uporabu potrošačima bi pružilo održivi izbor koji većini još uvijek nije dostupan niti pristupačan.

Problem s jednokratnom plastikom također je prepoznat na razini EU.  Nove politike nalažu tranziciju s linearnog na kružno gospodarstvo te postupno ukidanje jednokratnih plastičnih predmeta, odnosno tranziciju na održivu alternativu. Da bi tranzicija bila uspješna, nužno je početi s razvojem alternative koja bi osim  na okoliš i ljudsko zdravlje, imala pozitivan učinak na otvaranje novih, “zelenih”, radnih mjesta odnosno zanimanja budućnosti.

Radionica je prvenstveno namijenjena mladim poduzetnicima_cama, startup-ovima, voditeljima_cama restorana i kafića, organizatorima_cama događaja, ali i komunalnim poduzećima te lokalnim poduzetničkim hubovima.

Na radionici ćemo predstaviti najnovija istraživanja na temu ekonomike ponovne uporabe te ekološke analize prelaska na sustave za ponovnu uporabu u RH.

Predstavit ćemo primjere dobre prakse i putem moderirane rasprave pokušati odgovoriti na pitanja ili nedoumice vezane uz pokretanje takvih poduzetničkih inicijativa. Također ćemo detektirati konkretne izazove i/ili sustavne prepreke s kojima se poduzetnici_e suočavaju kako bismo zajedno formulirali zahtjeve prema donositeljima odluka i zajedničkim snagama zahtijevali sustavnu podršku.

Na radionici će govoriti: Marijan Galović iz Galović savjetovanja, tvrtke specijalizirane za projektiranje ekološki prihvatljivih sustava gospodarenja resursima s naročitim naglaskom na gospodarenje otpadom i energijom te izv. prof. dr. sc. Lidija Runko Luttenberger, znanstvena savjetnica na Studiju politehnike Sveučilišta u Rijeci.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, ali broj mjesta je ograničen. Stoga požurite s prijavama i osigurajte svoje mjesto. Prijaviti se možete na poveznici najkasnije do kraja dana 28.3.2021.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.