hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

"Okolišanje" predstavlja tribinu: "Aktivizam koji čini razliku - mali projekti za velike promjene"

Uzor bicikl3

U sklopu ciklusa okolišanje pozivamo vas na okrugli stol pod nazivom "Aktivizam koji čini razliku - mali projekti za velike promjene", koji će se održati u utorak 18.12. s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Info centra Zelene akcije u Frankopanskoj 1. Okrugli stol će okupiti pokretače nekoliko manjih lokalnih inicijativa koje izlaze van granica onog što doživaljavamo kao uobičajeni način djelovanja nevladinih udruga te s vrlo ograničenim sredstvima provode projekte koji pozitivne promjene već ostvaruju u praksi.

Na okruglom stolu će govoriti predstavnici slijedećih udruga, zadruga i inicijativa:

  • Socijalna zadruga "Humana Nova" bavi se prikupljanjem, pripremanjem za ponovnu upotrebu, i reciklažom stare odjeće i tekstila. Humana nova na ovim poslovima zapošljava prvenstveno osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe.
  • Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR Hrvatske) protekle tri godine u Koprivnici provodi projekt prikupljanja starog papira teretnim biciklima. Tokom 2012. udruga je u domaćinstivma i poduzečima širom koprivnice postavila više od 5000 kutija za prikupljanje papira, od početka godine na taj je način prikupljeno više od 150 tona papira. Kao vozače bicikla ova udruga također zapošljava osobe koje su iz različitih razloga teško zapošljive.
  • Ekološko društvo Pan - Karlovac je vrlo aktivna udruga za zaštitu okoliša koja pomaže građanima u direktnom rješavanju lokalnih ekoloških problema, a bavi se i ekološkom edukacijom i informiranjem. EKO pan se također priprema provesti projekt prikupljanja starog papira biciklima u gradu Karlovcu.
  • Parkticipacija je građanska inicijativa koja se bavi promocijom urbanog vrtlarstva i uzgoja hrane u gradovima. Članovi parkticipacije su bili uključeni u više projekata urbanog vrtlarstva, a trenutno se najviše bave zagovaranjem stvaranja zajedničkog urbanog vrta u Zagrebu, u četvrti sopot.

Osim toga, na okruglom stolu će biti predstavljena i kampanja wellspent.eu koju su provodile organizacije CEE Bankwatch i Friends of the Earth Europe, uz financijsku potporu Europske unije. Riječ je o inicijativi koja je za cilj imala identificirati pozitivne i ne nužno velike projekte financirane iz proračuna Europske unije koji mogu značajno doprinijeti ciljevima održivog razvoja. Inicijativa, također, zagovara takav EU proračun koji bi osigurao više sredstava za projekte vezane uz održivi razvoj i tranziciju u postkarbonsko društvo. Dio ove kampanje bio je i međunarodni natječaj za projekte u sklopu kojeg su dodjeljivane potpore lokalnim inicijativama. Grupe koje će se predstaviti na ovom okruglom stolu dobitnice su na tom natječaju. Kampanju će predstaviti njen voditelj za Hrvatsku Marijan Galović.

---

Okrugli stol se dešava kao dio projekta financiranog od Europske komisije i Europske klimatske fundacije. Stavovi u ovom pozivu izražavaju isključivo stavove organizatora i ne predstavljaju nužno mišljenje donatora.

Dokumenti

Službeni poziv (18.12.2012.)

PDF 1.15 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.