hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Odvoji pet minuta i uključi se u savjetovanje o pravilniku za jednokratnu plastiku

52185851623 13746d1b22 k

Zelena akcija poziva građane i građanke, koji su zabrinuti oko zagađenja plastikom, da se do 10.12. uključe u javno savjetovanje o Pravilniku* kojim se detaljnije razrađuju pojedine odredbe za provedbu Direktive o jednokratnoj plastici.

Naime, iako Pravilnik donosi neke pozitivne promjene, njegova ambicija i dalje ne odgovara hitnosti rješavanja problema zagađenja plastikom. Mjere predložene Pravilnikom većinom se odnose na odvojeno prikupljanje, recikliranje i zamjenu jednokratne plastike drugim jednokratnim materijalima poput papira, što je štetno za okoliš te ne predstavlja dugoročno održivo rješenje. Plastični proizvodi za jednokratnu uporabu, ali i ostali jednokratni proizvodi, rezultat su konzumerističkog društva u kojem se oni masovno proizvode, troše, bacaju i gomilaju otpad. Valja ponoviti kako se plastični otpad u najmanjoj mjeri reciklira (9 posto), a u najvećoj se mjeri odlaže na odlagališta otpada (50 posto), spaljuje (19 posto) i završava u okolišu (22 posto). Pravo rješenje problema zagađenja plastikom leži u ponovnoj uporabi, odnosno višekratnim proizvodima, što je jedino rješenje koje ne potiče kulturu bacanja uvođenjem “jednokratnih alternativa” za čiju proizvodnju crpimo ograničene Zemljine resurse i stvaramo otpad.

Ako vam je ova priča poznata, sada uz promjenu vlastitih navika imate priliku uključiti se u proces donošenja odluka!

Samo je pet minuta potrebno da se uključite u javno savjetovanje i doprinesete promjeni. Savjetovanje je otvoreno do 10. prosinca!

Ako želite, kopirajte jedan ili sve predložene komentare:

Smatram da:

  • Vrlo lagane plastične vrećice treba zabraniti. Naplata tih vrećica je u redu samo kao privremena mjera. Svakako je potrebno uvesti krajnji rok nakon kojeg one neće biti dostupne na tržištu.
  • Proširenje sustava povratne naknade korak je u dobrom smjeru, ali trebalo bi obuhvatiti i jednokratnu ambalažu od pića veću od tri litre i drugu ambalažu tekućih jestivih proizvoda kao i tekućih kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čišćenje.
  • Treba postaviti jasan cilj smanjenja potrošnje za jednokratne plastične čaše za napitke, jednokratne plastične spremnike za hranu (50% do 2025. i 80% do 2030.), kao i za sve ostale jednokratne plastične proizvode koji nisu nužni te jednokratnu plastičnu ambalažu.
  • Za ugostiteljske objekte gdje se hrana priprema i uslužuje na lokaciji, propisati obvezu uporabe isključivo višekratnog posuđa i pribora za jelo, neovisno o vrsti ugostiteljskog objekta. 
  • Obvezu naplate jednokratnih plastičnih čaša krajnjim korisnicima treba proširiti na naplatu svih jednokratnih čaša neovisno o materijalu od kojeg su napravljeni, kao i svih jednokratnih spremnika za hranu.

 

*Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku

 

 

--

Ova aktivnost dio je kampanje za poboljšanje legislative o gospodarenju otpadom u RH u sklopu projekta 'Communities go circular', kojeg financira EU u sklopu programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV). Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom EU.
Više o projektu: https://tinyurl.com/4phn4ccf

Također, aktivnost je dio kampanje #WeChooseReuse koju predvodi Break Free From Plastic pokret, a u RH koordinira Zelena akcija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.