hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održano edukativno predavanje "Naplata otpada prema količini"

Zelena akcija je danas prijepodne organizirala edukativno predavanje "Naplata prema količini u sustavima gospodarenja otpadom". Pozivu na predavanje odazvali su se predstavnici gradskih uprava te komunalnih društava iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Unatoč pozivu, predavanju se nije odazvao nitko od zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, o čijim odlukama uvelike ovisi djelovanje gradske komunalne tvrtke Čistoća pa tako i usluga koju plaćaju građani.

Predavač: Marijan Galović

Sažetak predavanja:

Članak 6. Zakona o održivom gospodarenju otpadom definira 4 načela koja služe kao hipoteze za kreiranje sustava gospodarenja otpadom. Jedno od njih je načelo„onečišćivač plaća” koje govori kako proizvođač otpada snosi troškove mjera gospodarenja otpadom, što se odnosi na kućanstva kao krajnje korisnike, ali i proizvođače proizvoda od kojih nastaje otpad.

Sa uspostavom sustava naplate otpada prema količini gradovi i općine u potpunosti apliciraju sustav naplate koji se temelji na načelu “zagađivač plaća”, što znači da postoji i korelacija (uz korištenje dostupnih fleksibilnih mehanizama i kompenzacije) između troškova usluge i kvantitete proizvedenog otpada. Podcrtava se također, u tom smislu, kako se kvantificiranje proizvedenih količina otpada često uspostavlja i zbog lakšeg planiranja poslovanja. Analiza dosadašnjih iskustava dokazuje kako identifikacija volumena i broja pražnjenja spremnika (kontejnera, kanti ili vrećica) za svako pojedino kućanstvo rezultira efikasnijim planiranjem sustava, ali i potiče pojedinačne korisnike da smanje količine otpada.

Registriranje volumena, odnosno broja odvoza pojedinačnih kontejnera (kanti ili vrećica) te pribrajanje rezultata svakom pojedinom domaćinstvu omogućava korisnicima da svoje kante (ili vrećice) iznose na ulicu – ili pripreme za odvoz samo onda kada su oni u potpunosti puni te na taj način kontroliraju iznos svojih računa na način da u određenom vremenskom periodu taj broj smanje na minimum uz pomoć odvojenog prikupljanja otpada koje se ne naplaćuje u varijabilnom dijelu računa. Također, u tim slučajevima kućanstva ne iznose polu pune kante na ulicu i na taj način štede vrijeme i troškove komunalne tvrtke za pražnjenje svake pojedine kante kako je to danas na terenu u Hrvatskoj.

Na ovaj način izračuna naplate prema količini, prirodno je da korisnici teže što manjem broju odvoza svoje kante, a kada kantu i pripreme za odvoz ta kanta je ispunjena te na taj način smanjuju ukupni broj odvoza. Primjerice, u pojedinim općinama u Italiji, tročlana obitelj kantu od 120 litara u prosjeku predaju na odvoz 10-ak puta godišnje, dok u Hrvatskoj taj broj iznosi i više od 52 puta godišnje na nekim mjestima.

Ovim predavanjem, kroz različite su primjere prikazani dokazano efikasni koraci ka uspostavi kvalitetne i održive naplate prema količini u sustavima gospodarenja otpadom. Prezentacija s predavanja nalazi se ovdje.

Dokumenti

Naplata otpada prema količini

PDF 2.09 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.