hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održana press konferencija povodom tužbe MZOPUG-a protiv Zelene akcije

P9233174

Zelenoj akciji prijeti novčana kazna u ukupnom iznosu od 350.000 do 800.000 kuna jer je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pokrenulo apsurdan prekršajni postupak protiv udruge i odgovorne osobe pred Prekršajnim sudom u Zagrebu.

Prosvjedni performans Zelene akcije u kojem je ispred zgrade Ministarstva na par sati izloženo pedesetak ambalaža od boja i lakova u obliku upitnika, Ministarstvo u optužnom prijedlogu interpretira kao odlaganje opasnog otpada u okoliš! Da apsurd bude veći, Zelena akcija je ovim prosvjednim performansom uspjela potaknuti nadležne institucije da bolje provode Zakon o otpadu. Ukoliko Prekršajni sud u presudi odredi takve novčane kazne, Zelenoj akciji prijeti zatvaranje jer je neprofitna udruga koja sredstva od donacija može koristiti isključivo namjenski tj. za projekte zaštite okoliša. Zahtijevamo od Ministarstva da odustane od ovog apsurdnog prekršajnog postupka te počne utuživati prave zagađivače, a od predsjednice Vlade RH, Jadranke Kosor, da sankcionira politički odgovorne za ovaj perfidan pokušaj gašenja najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša. 

Ministarstvo je posljednjih 6 godina upozoravano da reciklažna dvorišta na području Grada Zagreba odbijaju prihvaćati otpadne ambalaže od boja i lakova pa građani ne mogu besplatno zbrinuti ovu vrstu otpada. Potaknuti nevjerojatnom sporošću Ministarstva u rješavanju ovog problema, Zelena akcija je 12. ožujka 2009. godine izvela prosvjedni performans ispred Ministarstva u kojem su aktivisti od otpadnih ambalaža za boje i lakove napravili upitnik te prikazali problem odlaganja otpadnih ambalaža od boja i lakova ispred zgrade Ministarstva koje je dužno riješiti ovaj problem. Država tj. Ministarsto zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je prema Zakonu o otpadu dužno urediti i kontrolirati sustav zbrinjavanja opasnog otpada, a ukoliko reciklažna dvorišta ne provode taj sustav dužno je intervenirati.

Na dan performansa otpadne ambalaže od boja i lakova bile su ispred zgrade Ministarstva od 11:00 do 18:00 h nakon čega ih je Zelena akcija zbrinula na jedini mogući način, uz pomoć ovlaštenog privatnog poduzeća koje tu uslugu naplaćuje. Inspekcija zaštite okoliša je nekoliko sati nakon početka performansa izdala Rješenje u kojemu traže Zelenu akciju da zbrine otpad u roku od 24 sata. U podne 13. ožujka izvršen je inspekcijski nadzor u prostorijama Zelene akcije prilikom čega je utvrđeno kako je otpad propisno zbrinut tj. kako je Zelena akcija postupila prema Rješenju Ministarstva. Unatoč tom zapisniku Sektor za inspekcijski nadzor Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva  pokrenuo je prekršajni postupak protiv Zelene akcije radi prekršaja iz Zakona o otpadu. Prema optužnom prijedlogu Ministarstvo traži Prekršajni sud da Zelenu akciju kazni novčanom kaznom od 300.000 do 700.000 kn, a predsjednika Zelene akcije kao odgovornu osobu, Tomislava Tomaševića, kaznom od 50.000 do 100.000 kn.

Ponovno napominjemo kako je riječ o prosvjednom performansu, a ne o odlaganju otpada, nije nastupila nikakva šteta u okolišu te je Zelene akcija sama uklonila otpad 7 sati od početka performansa i propisno ga zbrinula.

Ministarstvo je, dan nakon performansa Zelene akcije, izvršilo inspekcijski nadzor i u reciklažnim dvorištima Grada Zagreba koja nakon toga počinju prihvaćati otpadne boje i lakove od građana. Stoga možemo zaključiti kako je Zelena akcija zbog toga što je natjerala institucije da počnu provoditi Zakon o otpadu, «nagrađena» tako da se novčano kazni i zatvori prema istom tom Zakonu. Da bi se novčanu kaznu koja nam prijeti stavilo u kontekst, podsjećamo javnost kako je INA za trovanje građana Siska osuđena na kaznu od 100.000 kuna za poduzeće i 10.000 kuna za direktora Pastuovića, a sudac Tonči Majica je ubrzo nakon te presude de factodobio otkaz.

Zbog svih navedenih činjenica uvjereni smo kako je riječ o smišljenom pokušaju gašenja najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša zbog učestalih kritika na rad nadležnog Ministarstva. U prilog tome ide i činjenica da je ministrica Dropulić upoznata s cijelim slučajem jer joj je još 7. rujna urudžbiran dopis Zelene akcije, a niti nakon dva tjedna nismo dobili nikakav odgovor. Zelena akcija će za nekoliko mjeseci proslaviti 20-godišnjicu svoga rada i moramo konstatirati da nikada nije bio ovakav poražavajući odnos prema Zelenoj akciji od strane nadležnog Ministarstva.

Kontakt:

  • Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719253

Dokumenti vezani uz tužbu MZOPUG-a protiv Zelene Akcije:

Dokumenti

Preuzmite slike u visokoj rezoluciji - Održana press konferencija povodom tužbe MZOPUG-a protiv Zelene akcije

PDF 2.41 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.