hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održan 6. "Srpanj bez plastike" u Art Parku Zagreb

Img 0951

Zelena je akcija, u suradnji s Art Parkom Zagreb, šestu godinu zaredom organizirala edukativni događaj u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike”.

Događaj se održao 13. srpnja na Ribnjaku. Osim Art Parka, ove su nam se godine, povodom prikazivanja dokumentarnog filma “Mi pokusni kunići”, priključili Dokukino Kic i inicijativa Ditch Plastic Croatia. Cilj cijelog događanja bilo je druženje, zabava i informiranje o štetnosti jednokratne plastike za okoliš i ljudsko zdravlje te ponovnoj uporabi kao rješenju za zagađenje plastikom. 

Program se sastojao od radionice izrade višekratne folije od voska, edukativnog kviza o jednokratnoj plastici te projekcije danskog filma “Mi pokusni kunići” u produkciji Why Plastic?.

Radionica je spontano, osim odraslih, okupila i naše najmlađe članove i članice društva. Učeći o problemima koji nastaju u okolišu nakon potrošnje jednokratne plastične folije, npr. od omota za sendvič, imali su priliku kreativno pristupiti izradi višekratne alternative. Nju su nakon izrade svi sudionici mogli ponijeti sa sobom kući i tako smanjiti otpad od plastične folije u budućnosti.

Već dobro poznati kviz o jednokratnoj plastici okupio je osam timova koji su se u dva bloka natjecali u znanju o krizi zagađenja jednokratnom plastikom. Ovogodišnji pobjednički tim osvojio je paket vrijednih nagrada: višekratne šalice za kavu za van, bočice za vodu, vrećice za kupnju u rinfuzi, menstrualne čašice, silikonske slamke i višekratne posude i pribore za jelo. Utješna nagrada bile su platnene vrećice i tiskane publikacije Zelene akcije, tako da nitko nije otišao praznih ruku.

Večer smo završili gledajući dokumentarac prikazan u suradnji s Dokukinom Kic i inicijativom Ditch Plastic Croatia. Saznali smo nešto više o opasnosti i zdravstvenim posljedicama svakodnevnog izlaganja tzv. koktelu kemikalija koje se nalaze u plastičnim predmetima.

Odaziv je bio sjajan te se radujemo suradnji s Art Parkom Zagreb i iduće godine.

Cijelu gotogaleriju pogledajte na poveznici.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.